vineri, 29 martie, 2024

O treime dintre decese ar putea fi evitate prin renuntarea la carne

Distribuie:

Publicat:

Fie ca este vorba despre compasiune, despre preocuparile din ce in ce mai mari pentru mediul inconjurator sau despre o intelegere aprofundata a ceea ce inseamna sa fii sanatos, un lucru este clar. Din ce in ce mai multi oameni elimina sau reduc cantitatea de carne si alte produse animale din dietele lor. Oamenii de stiinta de la Universitatea din Harvard au descoperit ca cel putin o treime din toate decesele timpurii ar putea fi prevenite daca toata lumea ar trece la o dieta vegetariana. 

Doctorul Walter Willett, profesor de epidemiologie si nutritie la Harvard Medical School, spune ca dovezile coplesitoare in ceea ce priveste beneficiile unei diete pe baza de plante au fost subevaluate. in jur de 24% sau 141.000 de decese din Marea Britanie au fost prevenite in fiecare an, acestea fiind datorate fumatului, alcoolului sau obezitatii. Noile statistici de la Harvard sugereaza ca minim 200.000 de vieti ar putea fi salvate in fiecare an, daca oamenii ar renunta la carne. Aceste estimari au fost facute prin adoptarea unei alimentatii sanatoase, nu neaparat o alimentatie complet vegana. Nici macar nu este vorba despre activitatea fizica sau despre renuntarea la fumat. Atunci cand incepem sa analizam mai atent, observam ca dieta sanatoasa este corelata cu un risc mai scazut pentru aproape orice afectiune. Poate ca nu este o informatie prea surprinzatoare, pentru ca tot ce este in organism este legat de aceleasi procese adiacente.

si alti specialisti sunt de parere ca beneficiile unei diete pe baza de plante nu sunt luate cu adevarat in serios. Poti alege, iti poti schimba dieta, insa trebuie sa stii si care sunt beneficiile aduse sanatatii de dietele bazate pe plante. Multe persoane isi imagineaza ca o dieta sanatoasa are efecte modeste si ca o dieta vegetariana te poate ajuta sa slabesti cateva kilograme. Dar in momentul in care aceste diete sunt alcatuite in mod corespunzator pentru corpul tau, acestea sunt foarte puternice. O dieta vegetariana cu un continut scazut de grasimi este mai buna decat oricare alta dieta pentru ameliorarea diabetului zaharat. in ceea ce priveste bolile inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoida, exista un potential extraordinar. 

Aceste reguli nu sunt unele stricte, poti lua decizii cu ajutorul lor, poti incepe sa incluzi mai multe legume si fructe, sa incepi sa eviti carnea, sa gasesti combinatia care se potriveste cel mai bine stilului tau de viata. Poti constata ca pe masura ce reduci cantitatea de carne din dieta ta vei incepe sa te simti mai bine si iti va fi mai usor sa observi ce iti face bine si ce nu.

Daca ti se pare ca este prea greu sa elimini carnea in realitate, poti incepe usor. Poti adopta o zi pe saptamana fara carne, poti incepe sa alegi retete si mancaruri pe baza de plante, care ar putea sa te ajute sa faci aceasta tranzitie mai usoara. Ulterior, poti incepe sa reduci drastic consumul de carne si alte produse de origine animala. Adesea, atunci cand oamenii se gandesc la adoptarea unei diete pe baza de legume, incep sa se gandeasca la toate lucrurile pe care nu le vor mai avea. Chiar daca nu renunti complet, insa reduci semnificativ consumul de carne, poti face o diferenta enorma. 

A.M.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img