vineri, 19 aprilie, 2024

Oamenii de stiinta care studiaza boala Alzheimer au propus o schimbare radicala a modului in care este definita aceasta maladie

Distribuie:

Publicat:

Oamenii de stiinta care studiaza boala Alzheimer au propus o schimbare radicala a modului in care este definita aceasta maladie, concentrandu-se mai degraba pe schimbarile biologice care au loc in organism decat pe simptomele clinice, precum degradarea memoriei si declinul cognitiv, relateaza Reuters.

Noul cadru de cercetare, publicat marti de Asociatia pentru Alzheimer din Statele Unite (Alzheimer's Association) si Institutul national privind imbatranirea (National Institute on Aging) din aceeasi tara, ofera oamenilor de stiinta un limbaj comun pentru descrierea afectiunii in cadrul studiilor, alcatuit pe baza modificarilor masurabile care se petrec in creier si care deosebesc aceasta boala de alte cauze ale dementei.

''Majoritatea considera ca termenii dementa si boala Alzheimer sunt interschimbabili, insa nu este asa'', a subliniat medicul Clifford Jack din cadrul Mayo Clinic din Rochester, Minnesota, care a contribuit la realizarea liniilor directoare publicate in Alzheimer's & Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association.

Schimbarile propuse urmeaza instructiunile anuntate la inceputul acestui an de Administratia pentru Produse Alimentare si Medicamente din SUA si Agentia Europeana a Medicamentului, care incurajeaza testarea unor noi medicamente pentru boala Alzheimer bazate pe indicatorii biologici mai degraba decat pe simptomele clinice ale maladiei.

Vezi si: Femeie de 44 ani, diagnosticata cu Alzheimer. Varsta pacientilor afectati de aceasta boala a inceput sa scada!

Aceasta masura ar trebui sa permita companiilor sa testeze medicamente pe subiecti umani inainte de aparitia simptomelor vizibile, oferind o sansa mai mare de interventie inainte ca afectiunea sa distruga un numar prea mare de celule nervoase.

Conform noului cadru de cercetare propus, maladia Alzheimer ar fi caracterizata prin dovada existentei a doua proteine anormale asociate cu aceasta afectiune – beta-amiloide si tau – si de neurodegenerarea sau moartea neuronala, toate acestea putand fi identificate prin intermediul metodelor de imagistica cerebrala sau prin teste ale lichidului cefalorahidian. De asemenea, cadrul include evaluarea severitatii bolii pe baza indicatorilor biologici si a unui sistem de clasificare a tulburarilor cognitive.

Se spera ca noua definitie ii va ajuta pe cercetatori sa aleaga mai bine subiectii pentru testarea noilor tratamente concepute pentru boala Alzheimer, fapt ce ar putea imbunatati sansele companiilor de medicamente sa gaseasca remedii eficiente impotriva acestei afectiuni.

Pana in prezent, istoria medicamentelor experimentale pentru Alzheimer este sumbra, totalizand peste o suta de esecuri, printre acestea numarandu-se un tratament de la Merck, dar si o tentativa esuata din partea companiei Pfizer, care a anuntat in ianuarie ca a renuntat la acest domeniu de activitate, precizeaza sursa citata.

Majoritatea acestor medicamente s-au concentrat pe eliminarea proteinelor specifice beta-amiloide din creier. Studiile imagistice recente au demonstrat ca aproximativ 30% din persoanele care au luat parte la testele clinice ale medicamentelor administrate contra maladiei Alzheimer nu aveau beta-amiloide in creierele lor.

Potrivit lui Clifford Jack, noul cadru contribuie la alinierea maladiei Alzheimer cu alte boli, precum hipertensiunea arteriala si diabetul, si va permite cercetatorilor sa studieze interventiile care interfereaza cu schimbarile fundamentale ce conduc spre instalarea dementei de tip Alzheimer.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img