vineri, 19 aprilie, 2024

Obezitatea este acum asociata cu 12 tipuri diferite de cancer

Distribuie:

Publicat:

Obezitatea este acum asociata cu 12 tipuri diferite de cancer. Raportul Fondului Mondial pentru Cercetari asupra Cancerului arata care sunt acestea

Fondul Mondial pentru Cercetari asupra Cancerului  – World Cancer Research Fund – WCRF –  si-a actualizat datele privind cauzele raspandirii acestei afectiuni, noteaza adevarul.ro. Astfel, daca in urma cu 10 ani raportul facea referire la legatura dintre obezitate si sapte tipuri de cancere, acum se vorbeste despre 12 tipuri de astfel de boli oncologice.

Un raport al Fondul Mondial pentru Cercetari asupra Cancerului  – World Cancer Research Fund – WCRF – arata ca pana la 40% din cazurile de cancer pot fi prevenite, scrie „The Guardian“. Raportul a fost facut public la Viena, unde are loc Congresul European privind obezitatea.    Fumatul ocupa primul loc al cauzelor care duc la aparitia cancerului, potrivit sursei mai sus citate, pe locul al doilea situandu-se obezitatea. Estimarile arata ca, in cateva decenii doar aceasta din urma va deveni principalul motiv care va determina aparitia cancerelor.

Stilul de viata sanatos este esential, se mai arata in raportul citat, iar alimentatia de tip junk-food trebuie eliminata, in timp ce sedentarismul trebuie combatut. Carnea procesata de tipul mezelurilor, carnea rosie, bauturile care contin zahar sunt cele care declanseaza cancerele de colon, obezitate, precum si alte tipuri de tumori. Alcoolul este o alta „sursa“ de cancere – de colon, de san, de ficat, de gat, esofag sau stomac. Precedentul raport al WCRF facea referire la obezitate si doar sapte tipuri de cancer. in prezent, acestea au ajuns la 12 – cancerul de ficat, de ovare, de prostata, de stomac, oral, de colon, de san – aparut dupa menopauza -, de vezica, de rinichi, de esofag, de pancreas si uterin.

„Stim ca aproximativ 40% dintre cazurile de cancer pot fi prevenite si ca o alimentatie sanatoasa, activitatea fizica zilnica sustinuta si mentinerea unei greutati corporale sanatoase sunt – pe langa absenta fumatului – cele mai importante modalitati prin care se poate reduce riscul de cancer“, a declarat un purtator de cuvan al WCRF. Se estimeaza ca numarul cazurilor de cancer la nivel mondial va creste cu 58%, ajungandu-se la 24 de milioane pe an in 2035. Conform WCRF, unul din sase decese la nivel mondial sunt cauzate de cancer. Costul la nivel global al cazurilor de cancer, a precizat Fondul, ar putea ajunge la suma de 458 miliarde de dolari pana in 2030. Intr-o prezentare separata in cadrul congresului s-a sugerat faptul ca ar exista o legatura si intre obezitate si melanomul malign, o forma extrem de agresiva de cancer de piele, care pare sa nu apara doar in urma expunerii excesive la soare. Medicii prezenti la congres au insistat pe schimbarea stilului de viata cu unul sanatos, cu alimente mai putine si mai putin procesate si mult sport, pentru a reduce cat mai mult din riscurile de aparitie e bolilor oncologice.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img