joi, 28 martie, 2024

Obiceiuri nesanatoase care duc la gastrita sau ulcer

Distribuie:

Publicat:

Dureri in capul pieptului, senzatie intensa de arsuri, balonare, senzatie de stomac gol si de foame. Asa se manifesta, in mare, gastrita si ulcerul. Acestea apar atunci cand mucoasa gastrica sau duodenala este inflamata, iritata, din cauza excesului de acid si de enzime gastrice.

Aparitia lor depinde, in mare masura, de ceea ce mancam sau de obiceiurile de zi cu zi.

Mese neregulate
O alimentatie haotica inseamna, in principal, nerespectarea unui orar strict de masa. Saritul peste micul dejun si cinele tarzii favorizeaza cresterea aciditatii gastrice.

Gastrita si ulcerul se trateaza cu carbune medicinal

De asemenea, abuzurile alimentare, excesul de alimente prajite sau grase, consumul unei cantitati mari de carne, de alimente tip fast-food, dulciurile, dar si alimentele mult prea condimentate, ceapa si usturoiul sau bauturile carbogazoase cauzeaza o crestere a secretiei gastrice sau refluxul continutului duodenal in stomac.

Alimente picante
Alimentele cu gust picant, acru sau amar sunt stimulante gustativ, provocand o secretie intensa de sucuri gastrice. Acelasi lucru se intampla si in cazul bauturilor acidulate.

Cafea pe stomacul gol
O ceasca de cafea pe stomacul gol stimuleaza secretia acidului clorhidric, util pentru descompunerea mancarurilor. Insa, intrucat stomacul nu are ce sa digere in acel moment, acidul clorhidric va provoca arsuri puternice ale mucoasei, putand duce, intr-un final, la aparitia ulcerului.

Acelasi lucru se intampla si in cazul consumului de ceai negru sau de alcool pe stomacul gol.

Gastrita indusa de stress

Fumat
Fumatul creste riscul de aparitie a ulcerului gastric. In plus, acesta incetineste procesul de vindecare al ulceratiilor stomacale deja existente si contribuie la reaparitia leziunilor cauzate de aciditatea in exces.

Medicamente inainte de masa
Aspirina, ibuprofenul si toate medicamentele din gama antiinflamatoarelor nesteroidiene prescrise pentru febra, dureri de cap si alte dureri minore sensibilizeaza stomacul la actiunea acizilor gastrici, dand nastere senzatiei de arsura. Practic, acestea irita mucoasa stomacului.

Igiena deficitara
In 1983, a fost identificata bacteria Helicobacter pylori, care a fost incriminata drept factor etiologic al ulcerului. Aceasta populeaza stomacul, irita mucoasa gastrica provoacand atat gastrite, cat si ulcer, iar, in timp, cancer gastric.

Celulele lezate se atrofiaza si mor, lasand loc enzimelor digestive sa distruga tesutul tubului digestiv. Bacteria se transmite prin nerespectarea regulilor de igiena.

Stres
Gastrita si ulcerul sunt, de asemenea, induse de stres. Stresul incetineste digestia, permitand alimentelor si secretiilor gastrice – acidul clorhidric si pepsina – sa ramana in stomac si intestine pentru o perioada mai lunga de timp.

Aceste secretii acide determina iritarea mucoasei stomacului si intestinului si, de aici, aparitia ulcerului gastric, respectiv, duodenal.

sursa:docorulzilei.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img