joi, 28 martie, 2024

OFICIAL! Comisia de ancheta in cazul arhivei SIPA isi poate incepe activitatea

Distribuie:

Publicat:

Plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului a votat miercuri, 27 septembrie, infiintarea Comisiei de ancheta pentru clarificarea aspectelor ce tin de desfiintarea Directiei Generale de Protectie si Anticoruptie (SIPA).
S-au inregistrat 153 de voturi “pentru” si 51 “impotriva”.
Presedintele comisiei va fi senatorul PSD Serban Nicolae. Din comisie mai fac parte, din partea PSD: Marian Pavel (senator), Adrian Nicolae Diaconu (senator), Alexandru Balanescu (deputat), Costel Dunava (deputat), Liviu Plesoianu (deputat), Mihai Valentin Popa (deputat). Membri ai Comisiei din partea PNL sunt deputatul Gabriel Andronache si senatorii Cristina Traila si Daniel Fenechiu. ALDE va fi reprezentat de Marius Surgent. USR va fi reprezentat de senatorul Mihai Gotiu si il va avea ca supleant pe senatorul George Dirca. PMP va avea un membru in Comisie – deputatul Robert Turcescu. Grupul parlamentar al UDMR va fi reprezentat de senatorul Lóránd Turos. Printre obiectivele comisiei se numara stabilirea rolului activ al ministrului de resort la adoptarea HG 127/2006, precum si ce acte au fost intocmite in intervalul celor 3 luni prevazut de aceasta hotarare, de ce nu s-au finalizat procedurile de desfiintare si de ce nu s-a emis o noua hotarare privind prelungirea termenului, identificarea procedurilor stabilite pentru inventariere, preluare de catre comisia numita prin ordin, predare, depozitare si pastrare a arhivei, precum si procedura stabilita pentru accesul la documentele din arhiva SIPA.  Un alt obiectiv al comisiei este audierea persoanelor care au numit comisiile de inventariere, care au avut acces in arhiva in mod legal cu privire la informatiile sau documentele pe care le-au accesat, in ce scop au fost folosit si care este actul constatator al acestor verificari, precum si a persoanelor din cadrul ANP care au avut in custodie arhiva, identificarea si audierea persoanelor care au avut acces in arhiva fara respectarea conditiilor legale, precum si la solicitarea cui au accesat arhiva si cu acceptul cui. 

Comisia vrea sa mai afle daca documentele aflate in arhiva, hard-urile si alte acte in format electronic au fost fotocopiate, sustrase, distruse, de catre cine si in ce scop. PNL nu sustine infiintarea acestei comisii, dar va participa cu membri, a anuntat senatorul liberal Daniel Fenechiu. Reprezentantii USR au votat impotriva.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img