vineri, 29 martie, 2024

OFICIAL! Legea care i-a adus suspendarea presedintelui Igor Dodon a fost promulgata! Mai multe posturi rusesti din Rep. Moldova ar putea fi interzise

Distribuie:

Publicat:

Legea anti-propaganda, care interzice anumite publicatii ruse in Republica Moldova, a fost promulgata, miercuri, de catre presedintele Parlamentului, Andrian Candu, dupa ce Curtea Constitutionala i-a suspendat din nou prerogativele presedintelui Igor Dodon, care a refuzat sa semneze aceasta lege. In cazul in care ”legea cu privire la propaganda rusa” intra in vigoare, numeroase posturi de televiziune ruse care emit in Republica Moldova ar putea sa fie afectate si interzise in tara, potrivit NEWS.RO.

Sustinator al unei apropieri fata de Rusia, Igor Dodon s-a opus in mai multe randuri semnarii unei legi care interzice difuzarea in tara a unor ”emisiuni de informare, politice si militare din tari care nu au semnat Conventia europeana privind televiziunea transfrontiera”. Potrivit unui comunicat de presa transmis de Parlamentul Republicii Moldova, decretul de promulgare a Legii pentru modificarea si completarea Codului audiovizualului a fost semnat miercuri dimineata de presedintele Parlamentului Andrian Candu, dupa ce Curtea Constitutionala a constatat circumstantele care justifica interimatul functiei de sef al statului pentru  promulgarea acesteia.

In 22 decembrie 2017, Parlamentul a mentinut votul pentru acesta lege, cunoscuta drept legea anti-propaganda, care fusese trimisa spre reexaminare de catre presedintele Igor Dodon.

In Codul audiovizualului sunt incluse noi norme prin care "se asigura protectia persoanelor, societatii si a statului de eventuale tentative de dezinformare sau de informare manipulatoare din exterior si neadmiterii provocarilor cu caracter mediatic indreptate impotriva Republicii Moldova". De asemenea, este prevazuta transmisia programelor de televiziune si radio cu continut informativ, informativ-analitic, militar si politic care sunt produse in statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada, precum si in statele care au ratificat Conventia Europeana cu privire la televiziunea transfrontaliera.

Presedintele Republicii Moldova este in drept, in cazul in care are obiectii asupra unei legi, sa o trimita, in termen de cel mult doua saptamani, spre reexaminare Parlamentului. In cazul in care Parlamentul isi mentine hotararea adoptata anterior, presedintele promulga legea. Dupa refuzul sefului statului de a promulga aceast[ lege, Curtea Constitutionala moldoveana a suspendat temporar, in 5 ianuarie, a doua oara in decurs de o saptamana, prerogativele presedintelui Igor Dodon, apreciind ca presedintele ”are un drept sa se opuna prin veto doar o singura data” legilor adoptate de Parlamentul majoritar proeuropean. ”Presedintele a refuzat sa-si indeplineasca atributiile constitutionale in deplina cunostinta de cauza”, a motivat Curtea Constitutionala.

Fosta republica sovietica, Republica Moldova este impartita intre sustinatorii unei apropieri fata de Moscova, care l-au adus la Presedintie in noiembrie 2016 pe Igor Dodon, si cei care sustin o integrare in Uniunea Europeana, intre care se afla si membrii actualului Guvern.

Aceasta confruntare ”se joaca pe plan intern si extern: fiecare tabara cauta sa dovedeasca electoratului ei ca-i apara interesele, in timp ce pe plan extern incearca sa obtina sustinerea partenerilor ei, Rusia sau Europa, in vederea alegerilor”, a explicat politologul moldovean Victor Ciobanu.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img