joi, 28 martie, 2024

OMC va permite UE sa impuna tarife vamale pentru produsele americane in valoare de patru miliarde dolari

Distribuie:

Publicat:

Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) se pregăteşte să permită Uniunii Europene să impună tarife vamale suplimentare pentru produse americane în valoare de patru miliarde dolari, din cauza subvenţiilor ilegale acordate de Washington producătorului de avioane Boeing Co, au declarat pentru Reuters surse din apropierea acestui dosar.

"Regretăm că a fost încălcat caracterul confidenţial al procedurii", a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, precizând că decizia organismului de arbitraj de la OMC nu a fost încă finalizată şi publicată, potrivit agerpres.ro.

Decizia OMC este ultimul obstacol înainte ca UE să poată anunţa oficial care sunt produsele americane ce vor fi vizate de noile tarife. UE ar urma să anunţe tarife retaliatorii pentru o listă de până la 100 de produse americane, ce include avioane, elicoptere, tractoare, tutun, rom, vin şi suc de portocale.

Sursele citate de Reuters susţin că anunţul oficial al OMC ar urma să fie făcut la mijlocul lunii octombrie. Aceasta va marca un nou capitol într-o dispută comercială care durează de peste un deceniu cu privire la subvenţionarea producătorilor de avioane Airbus şi Boeing de către autorităţile de la Bruxelles şi Washington.

În toamna anului trecut, Statele Unite au obţinut aprobarea OMC pentru a impune tarife vamale suplimentare pentru produse europene în valoare de 7,5 miliarde dolari, din cauza subvenţiilor ilegale acordate de Uniunea Europeană grupului aeronautic Airbus. Imediat Washingtonul a impus tarife punitive de 10%, ulterior de 15% asupra avioanelor importate din UE şi de 25% asupra altor produse, precum vin, brânzeturi, cafea şi măsline, potrivit unei liste publicate de reprezentantul american al Comerţului.

Ultima decizie a OMC vine într-un moment în care cei doi mari producători mondiali de avioane se confruntă cu o scădere fără precedent a comenzilor din cauza coronavirusului. În aceste condiţii, Airbus şi-a redus producţia lunară cu o treime, iar Boeing intenţionează să renunţe la peste 10% din forţa de muncă.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img