miercuri, 24 aprilie, 2024

Omul de afaceri Marian Fiscuci si fostul deputat Adrian Simionescu, considerati apropiati ai lui Dragnea, inculpati intr-un dosar de evaziune

Distribuie:

Publicat:

Omul de afaceri Marian Fiscuci si fostul deputat Adrian Simionescu, considerati apropiati ai lui Liviu Dragnea si audiati vineri la sediul DNA, sunt inculpati de procurori intr-un dosar de evaziunefiscala, fiind acuzati ca, pentru a nu plati TVA, au folosit fictiv firma bulgareasca Fan Speed Nikopole, controlata de parlamentar, pentru a livra in tara utilaje agricole cumparate de la firme consacrate din UE. Prejudiciul adus bugetului de stat este de aproape 5,7 milioane de lei.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de inculpatii Adrian Simionescu, la data faptelor deputat si actionar la societatea comerciala Fan Speed Nikopole, pentru efectuare de acte de comert incompatibile cu functia detinuta si complicitate la evaziune fiscala, si Marian Fiscuci, la data faptei administrator al SC Proinvest SRL, pentru evaziune fiscala. 
In acelasi dosar sunt inculpati si Florinel Marinas si Mihai Alexandru Simionescu, la data faptelor administratori ai Fan Speed Nikopole, pentru complicitate la evaziune fiscala, dar si firma PROINVEST SRL, pentru evaziune fiscala. 
Anchetatorii arata ca, in perioada 2012 – 2014, inculpatul Fiscuci Marian, prin SC Proinvest SRL, a achizitionat din spatiul intracomunitar utilaje agricole de la firme consacrate in domeniu, pe care le-a livrat beneficiarilor – firme romanesti.
”In acest lant economico – financiar, a introdus o veriga fictiva, respectiv firma bulgareasca Fan Speed Nikopole, controlata de deputatul Simionescu Adrian (administrata de ceilalti doi inculpati) careia ii erau livrate utilajele agricole, iar aceasta le livra beneficiarilor finali din Romania”, arata DNA.
Potrivit sursei citate, ”ca mod de operare, initial se identificau beneficiarii – firme romanesti – si se perfectau intelegeri cu administratorii acestor societati, interesate in achizitionarea de utilaje agricole, promitandu-li-se vanzarea unor astfel de utilaje, procurate preponderent din Germania si Franta, prin intermediul SC Proinvest S.R.L. care era si dealer-ul autorizat al firmelor producatoare”.
Procurorii precizeaza ca, dupa identificarea firmelor interesate care erau si beneficiari finali, utilajele erau achizitionate din statele mentionate si depozitate la sediul SC Proinvest S.R.L..
”Daca la momentul aducerii utilajelor agricole in Romania, fiind vorba de achizitiile intracomunitare, s-ar fi procedat direct la revanzarea acestora catre firmele romanesti – destinatarii finali, tranzactia comerciala ar fi fost generatoare a obligatiei de plata a TVA. In acest context, inculpatul Fiscuci Marian, cu complicitatea celorlalte persoane, a creat un circuit comercial suplimentar, fictiv, menit sa ii faciliteze eludarea obligatiilor fiscale catre stat, obtinand astfel sume mai mari ca venituri si totodata, a afectat indirect si celelalte firme din domeniu, concurente, care vindeau la pretul de piata ce includea si TVA”, mai arata DNA

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img