sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Omul de stiinta australian ce a decis ca vrea sa fie eutanasiat la 104 ani: ‘Imi pare cu adevarat rau ca am ajuns la aceasta varsta. Nu sunt fericit’

Distribuie:

Publicat:

La 104 ani, David Goodall, doctor in ecologie, a luat decizia sa fie eutanasiat. Desi nu sufera de nicio boala grava, australianul doreste sa isi incheie socotelile cu viata pentru ca resimte lipsa de independenta din cauza varstei avansate, informeaza BBC.

”Imi pare cu adevarat rau ca am ajuns la aceasta varsta. Nu sunt fericit. Vreau sa mor. Nu am un motiv anume de tristete. Un lucru trist este sa fii impiedicat sa o faci”, a declarat David Goodball luna trecuta, in ziua in care a implinit 104 ani.

David Goodball a publicat peste 100 de lucrari stiintifice pe parcursul unei cariere de 70 de ani. El detine in prezent titlul de cercetator-asociat onorific al Universitatii Edith Cowan.

In Australia, moartea asistata este legala doar intr-un singur stat, dar pentru ca procesul sa fie finalizat este necesar ca persoana care vrea sa moara sa sufere de o boala terminala.

Profesorul David Goodall a strans 15.000 de dolari americani prin intermediul unei petitii online pentru a-si permite calatoria din Australia in Elvetia. El va petrece cateva zile cu o parte din familia lui, care se afla in Franta, inainte de a fi eutanasiat, pe 10 mai.

Prin intermediul unei petitii online, profesorul Goodball a adunat cei 15.000 de dolari necesari pentru a pleca pe penultimul drum, in Elvetia, tara in care moartea poate fi asistata in mod legal, inca din 1942.

Omul de stiinta spune ca regreta faptul ca este nevoit sa plece din Australia pentru a-si indeplini dorinta.

Pozitia Asociatiei Medicale din Australia ramane vehementa impotriva mortii asistate, fiind vazuta ca o practica incompatibila cu etica medicinei.

”Medicii nu sunt pregatiti sa omoare oameni. Este un lucru bine inradacinat in etica noastra, in pregatirea noastra”, afirma medicul Michael Gannon, presedintele Asociatiei Medicale din Australia.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img