joi, 18 aprilie, 2024

ONU NU accepta comportamentul din ce in ce mai destabilizator al Coreii de Nord

Distribuie:

Publicat:

Consiliul de Securitate al ONU a condamnat cu putere marti recentele tiruri cu rachete ale Phenianului si si-a exprimat ingrijorarea cu privire la un “comportament din ce in ce mai destabilizator” al Coreii de Nord, transmite AFP.

Aceasta condamnare se regaseste intr-un text redactat de Statele Unite si care a fost aprobat in unanimitate de cei 15 membri ai Consiliului, in ciuda tensiunilor din Washington si Beijing legate de anuntul desfasurarii scutului antiracheta american THAAD in Coreea de Sud.
Consiliul de Securitate, care urmeaza in continuare miercuri sa se reuneasca pe subiectul Coreea de Nord, califica tirurile cu rachete ca fiind o “grava violare” a rezolutiilor ONU si promite”sa ia alte masuri semnificative” pentru sanctionarea Phenianului.

Cele 15 tari ale Consiliului se vor intalni miercuri, la cererea SUA si a Japoniei, pentru a discuta despre lansarea luni a patru rachete balistice care faceau parte, conform Coreii de Nord, dintr-un exercitiu in vederea lovirii bazelor americane din Japonia.

Trei dintre rachetele trase luni au cazut in mare, aproape de Japonia.

Activitatile Coreii de Nord “cresc tensiunile din regiune si dincolo de ea, precum si riscul unei curse regionale a inarmarii”, afirma Consiliul de Securitate in declaratia sa.
Statele Unite au consultat astfel celelalte tari din Consiliu intr-un moment cand tensiunile cu China s-au reactivat dupa anuntul desfasurarii scutului antiracheta american THAAD in Coreea de Sud. China, principal aliat al Coreii de Nord, a declarat ca se opune cu fermitate desfasurarii THAAD, prevenind ca “Statele Unite si Coreea de Sud vor suporta toate consecintele”. Rezolutiile ONU interzic Phenianului orice program nuclear sau balistic. Dar sase randuri de sanctiuni nu au convins regimul lui Kim Jong-Un sa abandoneze ambitiile sale militare, anunta Agerpres.

Un raport al ONU, publicat la sfarsitul lunii februarie, a aratat cum eluda Coreea de Nord sanctiunile cele mai dure impuse de ONU utilizand intermediari sau societati-paravan pentru a continua activitatea comerciala, in special cu Malaezia si China.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img