vineri, 19 aprilie, 2024

Orezul te poate otravi. Ai grija cum il gatesti!

Distribuie:

Publicat:

Milioane de oameni se pun în pericol din cauza unei metode gresite de a prepara orezul, avertizeaza oamenii de stiinta.

Un experiment recent a scos la iveala ca fierberea orezului într-o oala, pana cand se evapora apa, ne poate expune la otravirea cu arsenic. Arsenicul contamineaza orezul din cauza toxinelor si pesticidelor folosite la cultivare.
 
Andy Meharg, profesor de biologie la Queens University Belfast, a testat cateva metode de gatit pentru a vedea cum se modifica nivelul de arsenic.

Pentru prima metoda, prof.  Meharg a folosit doua cesti de apa la o ceasca de orez, iar apa a fost lasata sa se evapore, o metoda folosita des. Expertul a descoperit ca acest mod de pregatire duce la eliminarea celei mai mari cantitati de arsenic.

Alta metoda testata a fost folosirea a cinci cesti de apa la o ceasca de orez, iar apa ramasa în plus a fost aruncata, nu lasata sa se evapore, ca în primul experiment. Aceasta a scazut cantitatea de arsenic la jumatate, fata de prima metoda.

A treia modalitate de gatit a fost sa lase orezul la înmuiat peste noapte, înainte de a fi preparat, iar nivelul de arsenic a scazut cu 80%, spre deosebire de prima metoda.

Concluzia: înmuierea orezului înainte de preparare si fierberea într-o cantitate mare de apa (cinci cesti de apa la o ceasca de orez) pare sa fie cea mai sigura si sanatoasa modalitate de gatit.

sursa:doctorulzilei.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img