joi, 25 aprilie, 2024

Orice proaspata mamica trebuie sa stie aceste lucruri

Distribuie:

Publicat:

Orice mamica vrea sa isi protejeze, sa isi ingrijeasca si sa isi creascabebelusul cum se poate mai bine. Majoritatea mamicilor aleg sa isi alapteze puiul inca din primele zile, constiente de beneficiile incontestabile ale laptelui matern. In ciuda faptului ca este un proces cat de poate de natural si esential pentru stabilirea unei conexiuni intre mama si bebe, alaptatul este vazut, in multe locuri, drept un subiect controversat sau tabu. Tocmai de aceea, in jurul alaptarii s-au format numeroase mituri care nu au nicio ancora in realitate sau sunt atat de exagerate incat iti este greu sa iti dai seama care este adevarul. Am strans cateva dintre cele mai raspandite mituri care au fost demontate de specialistii in neonatologie:

FALS. Proaspetele mamici nu produc suficient lapte. Este adevarat ca lactatia incepe abia la cinci zile dupa nastere, dar in primele zile se secreta un lichid numit colostrum, care este suficient pentru a asigura hrana bebelusului. Multe femei isi fac griji ca nu vor avea destul lapte pentru ca bebelusul sa se sature, insa, la inceput, micutii au nevoie de mult mai putin decat cred mamicile. In orice caz, daca esti ingrijorata ca bebelusul este flamand, ii poti suplimenta portia cu un biberon de lapte praf, ceea ce ne duce la al doilea mit.

FALS. Laptele praf este periculos si slab hranitor pentru bebe. Pentru mamicile care nu au lapte, nu al caror bebelus le cere mult mai mult, pediatrul poate recomanda hranirea copilului cu lapte praf. Acesta este o alternativa de inlocuire a laptelui matern si ii asigura bebelusului necesarul de nutrienti atunci cand mama nu poate sa il alapteze la san. In plus, daca alegi un lapte de crestere natural, cu gust neutru, hipoalergenic, de la un brand de incredere care are aprobarea asociatiilor de medici pediatri, bebelusul tau nu va refuza biberonul si vei putea trece peste orice dificultate in alaptare.

FALS. Bebelusii care mananca des nu primesc destul lapte. Laptele matern este usor de digerat pentru bebelusi, astfel incat este normal sa li se faca foame mai des. Un copil care cere sa fie alaptat o data la doua-trei ore este perfect sanatos si nu ar trebui sa iti faci griji.

FALS. Trebuie sa bei multa apa, daca vrei sa ai mai mult lapte. Sa nu bei suficienta apa iti poate afecta lactatia, insa asta nu inseamna ca trebuie sa te fortezi sa bei apa chiar si atunci cand nu ti-e sete. Daca respecti indicatiile medicale si bei 2 litri de apa zilnic, ar trebui sa fie suficient. Nici suprahidratarea nu este indicata mamicilor care alapteaza, pentru ca le poate deregla consistenta laptelui, scrie Health.com.

FALS. Sanii mai mici nu produc suficient lapte. Cand vine vorba despre lactacie, marimea chiar nu conteaza. Tesutul de care ai nevoie pentru a-ti alapta bebelusul se formeaza in sarcina, indiferent de marimea sanilor tai. Este un tip de tesut functional, nu unul gras, asa ca orice marime ai purta la sutien, nu trebuie sa iti faci griji ca sanii tai nu vor produce suficient lapte pentru puiul tau.

FALS. Nu vei putea alapta daca ai avut interventii estetice asupra sanilor. Implanturile mamare au evoluat atat de mult incat tehnicile prin care sunt introduse si fixate nu afecteaza capacitatea femeilor de a alapta. De regula, chirurgii plasticieni fac o incizie la subrat sau sub sani pentru a introduce siliconul. Numai in cazul in care implanturile necesita indepartarea sfarcului este posibil ca lactatia sa fie afectata de taierea nervilor din jur.

FALS. Daca ii dai bebelusului sa bea din biberon, va refuza apoi sanul. Cei mai multi bebelusi trec de la biberon la san fara probleme. Acest mit are totusi si un sambure de adevar: este important sa astepti sase saptamani, pana cand micutul se obisnuieste cu alaptarea, si sa nu il inveti cu mai mult de un biberon de lapte pe zi.

FALS. Alaptarea este o forma sigura de protectie impotriva sarcinii. Daca nu esti gata sa ramai din nou insarcinata, nu te baza pe alaptare ca singura forma de protectie. Aceasta metoda functioneaza doar cand iti alaptezi bebelusul exclusiv la san (la intervale regulate de 2-3 ore, chiar si in timpul noptii), bebelusul tau nu a implinit inca sase luni si inca nu a reaparut menstruatia. Daca indeplinesti toate aceste criterii, eficienta alaptatului impotriva unei noi sarcini este de 98%. In caz contrar, sansele de a ramane insarcinata cresc si este indicat sa folosesti si o masura contraceptiva alternativa.

FALS. Bebelusii alaptati la san sunt mai dependenti de parintii lor. De fapt, adevarul este fix la polul opus. Studiile arata ca bebelusii care au fost alaptati la san au sanse mai mari sa se transforme in adulti mai independenti.

FALS. Trebuie sa intrerupi alaptarea daca esti racita. Sa iei o pauza de la alaptare nu iti va proteja bebelusul de expunerea la virusurile sau la bacteriile care cauzeaza racelile sau virozele. In plus, acestia au o perioada de incubatie, astfel ca pana cand iti vei da tu seama ca esti bolnava, iti vei fi expus deja bebelusul. Pe langa asta, cand alaptezi, ii transmiti copilului si o parte din anticorpii tai, ceea ce ii antreneaza organismul sa lupte mai eficient cu infectiile si ii intaresc sistemul imunitar.

Fiecare mamica este diferita si fiecare bebelus are ritmul sau propriu, astfel incat este greu de stabilit niste parametri care sa le linisteasca pe mamici si sa le confirme ca sunt pe calea cea buna. Din fericire, instinctul matern functioneaza, iar pentru mamicile care nu mai au pace si se framanta, nesigure ca au grija cum trebuie de puiul lor, o vizita la medicul pediatru le poate sterge toate ingrijorarile.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img