joi, 28 martie, 2024

Pandemia forteaza transformarea digitala in Romania: in curand va fi lansat Consiliul National pentru Transformare Digitala

Distribuie:

Publicat:

 

Consiliul Naţional pentru Transformare Digitală va fi lansat, cel mai probabil, peste două săptămâni, online, a anunţat joi Sabin Sărmaş, preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR), la prima ediţie a evenimentului Ziua Naţională a Comerţului Electronic, informează Agerpres.

"Am vrut să facem un eveniment, era programat săptămâna aceasta, de lansare a Consiliului Naţional pentru Transformare Digitală. Am realizat, acum două săptămâni, că practic nu va fi posibil, fiind un context nefavorabil (…) Îl vom lansa doar într-o formă online, probabil la sfârşitul săptămânii viitoare sau, cel mai probabil peste două săptămâni, vom avea acest Consiliu constituit, mai ales că avem nişte grupuri de lucru de la care aşteptăm extrem de multe", a explicat Sărmaş.

Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a lansat pe 6 mai 2020 apelul de înscriere în Consiliul Naţional pentru Transformare Digitală (CNTD), organul consultativ al ADR, a cărui misiune este de a asigura colaborarea cu actorii interesaţi din domeniul tehnologiei informaţiei şi societăţii informaţionale.

Pe de altă parte, Sărmaş a menţionat că ADR are trei proiecte prioritare: cel de identitate electronică, proiectul de interoperabilitate şi cel de infrastructură de cloud guvernamental.

"Cele mai importante proiecte sunt proiectul de identitate electronică, pe care am reuşit să-l demarăm, proiectul de interoperabilitate, cu care suntem în implementare. Nu va fi un proiect pe termen lung, va fi un proiect pe termen mediu. Pe termen mediu trebuie să gândim tot sistem de interoperabilitate între toate bazele de date la nivel naţional şi interoperabilitatea aceasta va ajuta extrem de mult companiile din România, chiar şi în privinţa e-commerce (…) Al treilea proiect pe termen scurt la care lucrăm şi pe care sperăm să-l semnăm până la sfârşitul anului, contract de finanţare cu fonduri europene, este cel de infrastructură de cloud guvernamental, un proiect de care se discută de ani buni de zile şi sper să reuşim să-l închidem. Este un proiect vital pentru tot ceea ce înseamnă e-guvernare. În zona publică foarte multe instituţii se află în dificultate atunci când trebuie să-şi facă managementul echipamentelor, a data center-elor, va aduce economii la buget şi va schimba, acesta este aspectul cel mai important, abordarea de realizare a softului pentru domeniul public ş implicit pentru cel privat", a precizat preşedintele ADR.

El a semnalat că astfel vom merge către o politică de tipul "cloud first", în care aplicaţiile vor fi mai degrabă în cloud, vor folosi tehnologii noi şi nu se va mai merge pe vechile abordări, unde fiecare va face câte un data center, "pe care nu suntem capabili să-l menţinem în buni parametri".

Reprezentanţi ai autorităţilor şi mediului de afaceri au discutat pe tema viitorului comerţului electronic din România în cadrul primei ediţii a Zilei Naţionale a Comerţului Electronic, organizată joi de Asociaţia Română a Magazinelor Online (ARMO).

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img