joi, 28 martie, 2024

Paradoxul romanesc: oamenii nu simt in buzunare cea mai rapida crestere economica din Europa

Distribuie:

Publicat:

Bunastarea romanilor este la nivelul de acum 5 ani, desi economia tarii are cea mai rapida crestere din Europa. Asa descriu jurnalistii agentiei americane de stiri Bloomberg paradoxul romanesc.

Analistii economici vorbesc despre faptul ca pe hartie avem, in medie, venituri mai mari, dar ele sunt aproape anulate de inflatie si de cresterea cursului de schimb si de a ratelor. Prognozele arata ca varful scumpirilor va fi atins de Paste.

Perceptia oamenilor este clara atunci cand sunt intrebati daca traiesc mai bine si daca simt cresterea economica in viata de zi cu zi.

“Nimeni nu prea o duce bine, decat partea de sus, cei care sunt in Parlament, cei care au grija sa-si voteze legile si sa fie totul impotriva noastra, cei care i-am ales…
De ce nu se transfera din cresterea asta economica record spre noi?
Pentru ca totul e doar din hartii, la noi nu, la partea de buzunar a omului nu ajunge nimic.”

“Probabil ca sunt minciuni.”

“Ar trebui sa resimtim, doar ca din pacate pentru noi nu se intampla lucrul asta. Desi noi votam sa se intample ceea ce ar trebui sa se intample, toate schimbarile, ele nu vin. Sunt doar promisiuni si atata tot.”

“Cand cea mai rapida crestere economica din Europa nu te face mai bogat”, asa au descris cei de la Bloomberg aceasta situatie paradoxala, in care bunastarea romanilor a stagnat in timpul boom-ului din ultimii ani, cand am avut cresteri ale Produsului Intern Brut intre 5 si 7%. Cele mai mari din Uniunea Europeana.

Se vede ca stam pe loc atunci cand vine vorba despre banii disponibili ai romanilor, daca ne uitam pe un indicator de la Banca Nationala. Avutia aceasta inseamna, pe romaneste, banii pe care-i mai are omul dupa ce scade cheltuielile cu traiul zilnic, ratele, alte investitii, asigurarile si toate datoriile lunare. Ce venituri aveau oamenii in 2008, aici e prapastia adusa de criza, apoi, de prin 2013 suntem la acest nivel, aproape neschimbat. Seamana izbitor si cu ce era in 2002, or asta e chiar ingrijorator. Iar perspectivele pentru viitor sunt destul de neclare, potrivit analistilor.

Ciprian Dascalu, economist sef al ING Bank: “Cand cumpara consumatorul rezidential, de obicei nu cumpara din economiile proprii, se duce si se imprumuta. In momentul in care se imprumuta are de platit o rata in viitor, ceea ce inseamna ca venitul disponibil in viitor va scadea. Daca mai cresc si ratele de dobanda, acel venit disponibil poate va scadea mai mult decat isi planificase consumatorul.”

Dorinta de a avea o casa este explicata si prin faptul ca Romania are cea mai mare rata de supraaglomerare la familiile care au copii – de 20 de ori mai mare decat in Olanda.

In plus, economistii sustin ca toate modificarile fiscale de pe finalul anului trecut vor descuraja angajatii sa mai ceara majorari de salarii anul acesta.

Horia Braun Erdei, economist sef al BCR: “Acele cresteri salariale despre care am vorbit in ultimii ani, de 10-15% sunt putin probabil sa se mai repete. Avem toata povestea asta cu revolutia fiscala, care obscurizeaza procesul de negociere intre forta de munca si angajatori si, cel putin, o sa amane niste cresteri salariale care poate ar fi normale in contextul tensionarii pietei muncii.”

Cheltuielile vor fi anul acesta si sub presiunea inflatiei, care, luna trecuta, a urcat la un maxim al ultimilor patru ani si jumatate.

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img