vineri, 29 martie, 2024

Parchetul din Turcia a arestat aproape 50 de piloti militari sub suspiciunea ca ar avea legaturi cu predicatorul Fethullah Gulen

Distribuie:

Publicat:

Autorităţile turce au arestat miercuri zeci de piloţi din forţele aeriene sub suspiciunea că ar avea legături cu predicatorul Fethullah Gulen, acuzat de Ankara că s-ar afla în spatele tentativei de lovitură de stat din 2016, potrivit AFP, informează Agerpres.

Potrivit parchetului din Ankara, 48 de piloţi de elicopter, detaşaţi comandamentului armatei terestre, dintre care trei în grad de colonel şi alţi patru în grad de locotenent-colonel, au fost arestaţi şi plasaţi în arest preventiv la sediul poliţiei antiteroriste din capitala turcă.

În plus, procurorul general al Ankarei a emis mandate de arestare împotriva a 15 civili suspectaţi de a fi 'ofiţeri supervizori' ai acestor piloţi în numele mişcării predicatorului Gülen pe care guvernul turc îl califică drept 'terorist'.

Această nouă lovitură survine în timp ce epurările lansate după puciul eşuat din 15 iulie 2016 continuă într-un ritm susţinut, cu zeci, chiar cu sute de arestări săptămânal.

Mai multe zeci de mii de persoane au fost arestate de la puciul eşuat în Turcia şi peste 140.000 au fost concediate sau suspendate din funcţii.

Gulen, fost aliat al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan până a deveni indezirabil pentru regimul de la Ankara, neagă orice implicare în tentativa de lovitură de stat şi susţine că se află la conducerea unei mişcări religioase paşnice. El trăieşte de 20 de ani în SUA, iar Ankara a cerut, fără succes, Washingtonului extrădarea sa.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img