vineri, 19 aprilie, 2024

Paris – Videoconferinta a Grupului Ambasadorilor Francofoni cu ministrul francez al culturii, Roselyne Bachelot, organizata de Ambasada Romaniei

Distribuie:

Publicat:

 

Ambasadorul României în Franţa, Luca Niculescu, în calitate de preşedinte al Grupului Ambasadorilor Francofoni din Franţa (GAFF), a găzduit, marţi, o videoconferinţă care a avut-o ca invitată pe Roselyne Bachelot, ministrul francez al culturii. Au participat peste 30 de ambasadori, din ţări de pe toate continentele, reprezentanţi ai Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF) şi ai Ministerului francez al Afacerilor Externe, notează Agerpres.

Participanţii au discutat despre promovarea limbii franceze, a multilingvismului la nivel internaţional şi a francofoniei. O altă temă a fost cea a planului de relansare francez pentru sectorul cultural în context COVID-19.

În cadrul acestei videoconferinţe, ministrul francez a prezentat rolul şi acţiunea Ministerului Culturii în promovarea limbii franceze şi a francofoniei. Printre principalele proiecte avute în vedere în acest sens se numără Forumul pentru inovaţie şi multilingvism, crearea unui "Oraş Internaţional al limbii franceze şi al Francofoniei" (proiect far al preşedintelui francez Emmanuel Macron) sau Planul de acţiune al Franţei în favoarea multilingvismului la nivel naţional, la nivelul UE şi internaţional, conform unui comunicat de presă transmis de Ambasada României în Franţa.

Roselyne Bachelot şi-a exprimat determinarea pentru susţinerea şi dezvoltarea francofoniei "ca vector de diversitate şi de deschidere către ceilalţi", accentuând importanţa solidarităţii şi coeziunii între ţările francofone, solicitând sprijinul ambasadorilor francofoni şi al GAFF în acest sens.

De asemenea, oficialul francez a făcut o trecere în revistă a măsurilor de relansare pentru sectorul cultural grav afectat de pandemia de COVID-19. Accentul în 2021 va fi pus pe
reconcilierea practicilor culturale tradiţionale cu noua cultură digitală, implicarea tinerilor, participarea la viaţa culturală în teritoriu şi pe educaţia artistică şi culturală.

Ambasadorul României în Franţa, Luca Niculescu, este preşedinte al Grupului Ambasadorilor Francofoni din Franţa (GAFF) din februarie 2019. Grupul reuneşte ambasadori din state şi guverne membre, asociate şi observatoare din cadrul Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF), acreditaţi în Franţa. Creat în februarie 2014, GAFF are drept obiectiv promovarea limbii franceze, a valorilor şi principiilor Francofoniei.

Reuniunea de astăzi se înscrie într-o tradiţie a GAFF de a organiza astfel de dezbateri pe teme de actualitate cu interlocutori de renume. Printre invitaţii de la întâlnirile precedente se numără Catherine Cano, administratoarea OIF, Jean-Baptiste Lemoyne, secretar de stat pentru Francofonie, comerţ internaţional şi turism în Ministerul francez pentru Europa şi Afaceri Externe sau Laurence Boone, economist-şef al OCDE.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img