vineri, 26 aprilie, 2024

Parlamentul a decis! Studentii moldoveni nu vor putea sa voteze de la locul de studii!

Distribuie:

Publicat:

Proiectul de lege care prevedea dreptul studentilor sa voteze la locul de studii nu a mai fost inclus joi pe ordinea de zi a parlamentului de la Chisinau dupa ce majoritatea deputatilor socialisti, comunisti si ai Partidului Democrat (PD) au respins aceasta initiativa. Proiectul a fost propus de deputatul independent Valeriu Ghiletchi si s-a bucurat de sprijinul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM).

Candidatul opozitiei de dreapta proeuropene Maia Sandu, care se va confrunta in turul doi de scrutin cu socialistul prorus Igor Dodon, facuse de asemenea miercuri o propunere in acest sens, dar Comisia Electorala Centrala de la Chisinau a respins-o, chiar daca la alegerile parlamentare din 2014 tinerii au putut sa-si exercite dreptul de vot in localitatile in care studiaza.

“Am vazut ca tinerii au participat intr-un numar limitat la alegeri. Cred ca si lipsa acestei posibilitati de a vota in localitatile in care invata i-a oprit”, a explicat Ghiletchi, care spera ca proiectul sau sa fie aprobat de catre parlament.

Presedintele legislativului, Andrian Candu, a declarat insa ca aceasta ar incalca “prevederile legislatiei” in vigoare, precum si “recomandarile Consiliului Europei”, iar deputatii socialisti si comunisti au invocat faptul ca legislatia nu poate fi modificata in timpul campaniei electorale.

Singurul grup parlamentar care s-a pronuntat pentru introducerea acestui proiect pe ordinea de zi a fost cel al liberal-democratilor. “Facem un apel catre membrii CEC. In 2014, studentii au dobandit acest drept, sa poata vota in raza localitatii in care invata. Exista si o hotarare a Curtii Constitutionale care specifica faptul ca legiuitorul nu trebuie sa incalce principiile internationale anterior dobandite. Consideram ca nimeni nu poate fi privat de un drept dobandit prin lege. Propunem sa discutam acest proiect sau facem apel catre CEC sa ia in considerare aceasta prevedere si sa nu-i lipseasca pe tineri de acest drept’, a declarat liderul grupului parlamentar al PLDM, Tudor Deliu.

Mai multi tineri nemultumiti de faptul ca CEC a respins solicitarea Maiei Sandu au anuntat pentru joi un protest, la ora 14:00, in fata Comisiei Electorale Centrale din Chisinau.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img