vineri, 29 martie, 2024

Parodontoza, o boala care se trateaza!

Distribuie:

Publicat:

Parodontoza se manifestă prin sângerări, inflamaţii şi disconfort gingival. Netratată, poate duce la pierderea dinților. 

Dr. Manuela Lupaşcu, medic stomatolog la Clinica LLL Dental, ne ajută să înţelegem mai bine care sunt cauzele acestei afecţiuni, cum se manifestă şi care sunt variantele de tratament, căci, da, parodontoza se poate trata!

CSÎD: Ce este parodontoza şi care sunt semnele sale incipiente? Lăsată netratată, cum se manifestă și care sunt complicațiile?

Dr. Manuela Lupaşcu: Parodontoza sau îmbolnăvirea parodonţiului (ţesutul ce susţine dinţii) îmbracă multiple aspecte şi, adesea, debutează insesizabil pentru pacienţi şi are un final incert. Semnele incipiente ale parodontozei sunt: inflamaţiile gingiei, sângerările trecătoare, precum şi disconfortul gingival.

Toate acestea pot fi uşor trecute cu vederea de către pacienţi, astfel încât, dacă nu se tratează, se poate ajunge la apariţia depunerilor de tartru şi placă bacteriană, precum şi la acumularea de resturi alimentare pe dinţi. Se ajunge, astfel, la un stadiu avansat de afectare al parodonţiului, la apariţia mobilităţii dinţilor şi, într-un final, la apariţia pungilor parodontale şi chiar la pierderea dinţilor.

CSÎD: Care sunt cauzele apariţiei parodontozei? Există şi o componentă genetică în instalarea sa?

Dr. Manuela Lupaşcu: Factorii ce pot contribui la îmbolnăvirile parodonţiului sunt: o igienă deficitară, fumatul, bolile sistemice (diabetul), alimentaţia bogată în săruri minerale şi săracă în fructe, stresul, unele medicamente şi diverşi factori hormonali (ca în cazul gingivitei de sarcină).

Componenta genetică este şi ea prezentă, creând o predispoziţie pentru acest tip de îmbolnăviri pentru persoanele expuse la factorii cauzatori. Astfel că aceia dintre noi care au părinţi ce suferă de îmbolnăviri parodontale trebuie să fie mult mai atenţi la factorii de îmbolnăvire.

CSÎD: Se observă o incidenţă din ce în ce mai crescută a parodontozei în rândul persoanelor tinere. Cam pe când să ne aşteptăm să îi vedem semnele?

Dr. Manuela Lupaşcu: Aşa cum vă spuneam, alimentaţia şi stresul sunt printre factorii principali ai apariţiei parodontozei. Aşa că pe măsură ce oamenii au trecut la o alimentaţie bazată pe produse procesate şi rafinate, în special zaharuri, iar stresul a început să se amplifice din ce în ce mai mult, incidenţa a crescut şi ea exponenţial, odată cu scăderea vârstei la care parodontoza se instalează.

Nu putem elimina complet, de cele mai multe ori, stresul din viaţa noastră, însă putem interveni în alimentaţie şi, foarte important, ne putem asigura că avem o igienă dentară corespunzătoare, fapt ce va ajuta mult în întârzierea sau chiar prevenirea apariţiei bolii. Dacă nu avem grijă să evităm factorii generatori, semnele îmbolnăvirii pot apărea oricând.

CSÎD: Cum se tratează, clasic, parodontoza? Tratamentul este dureros? Este costisitor ca timp, energie şi bani?

Dr. Manuela Lupaşcu: Tratamentul în bolile parodontale este complex şi diferă în funcţie de fazele bolii. De exemplu, în cazul gingivitei, care este o formă uşoară şi reversibilă de îmbolnăvire parodontală, tratamentul constă într-un simplu detartraj pentru îndepărtarea factorului favorizant numărul 1, respectiv tartrul.

În cazul parodontopatiilor însă, care reprezintă următorul stadiu al gingivitei netratate în mod corespunzător, tratamentul poate necesita mai multe etape. Tratamentul non-chirurgical al acestora constă în chiuretaj în câmp închis, ce presupune o curăţare atentă a suprafeţei radiculare expuse, îndepărtând tartrul şi placa bacteriană de la nivelul pungilor parodontale, netezind aceste suprafeţe şi îndepărtând toxinele de la acest nivel.

Tratamentul non-chirurgical are însă limitele sale şi, atunci când acesta nu este suficient, se poate apela la tehnici chirurgicale regenerative. Acestea au ca scop reducerea adâncimii pungilor parodontale şi repararea, pe cât posibil, a distrugerilor cauzate de boala parodontală. În cazul parodontopatiilor, tratamentul clasic necesită, într-adevăr, mai mult timp, energie şi bani şi, totodată, are un grad de disconfort mai mare.

CSÎD: Cât durează acest tratament şi ce indicaţii de îngrijire a danturii primeşte pacientul pe tot parcursul tratamentului?

continuarea pe csid.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img