vineri, 29 martie, 2024

Part/..?:Primarul Vasile Puiu, corigent la matematica investitiilor

Distribuie:

Publicat:

Seria dezvaluirilor despre neregulile de la Primaria Vetrisoaia continua, si de aceasta data, greselile lui Vasile Puiu pe care Curtea de Conturi a Romaniei le-a descoperit in urma controalelor pentru anul 2014, reflecta clar gaura pe care acesta a dat-o in bugetul comunitatii.

La nivelul anului 2014, pentru invatamant s-au alocat fonduri in suma de 1.737.824 de lei, dintre care 1.592.141 lei au fost cheltuieli/plati derulate prin unitatea scolara pe burse, bunuri si servicii si cheltuieli de capital, iar diferenta de 145.683 de lei a fost derulata prin UATC Vetrisoaia pe bunuri si servicii si cheltuieli de capital.

Din raport reiese clar ca cele 145.683 de lei, care reprezinta cheltuieli efectuate de ordonatorul de credite, s-au realizat in lipsa unei fundamentari corecte a bugetului de venituri si cheltuieli si a neaprobarii de catre consiliul local a bugetului separat pentru unitatea scolara din subordine de cel al primariei.

Mai apoi, tot la capitolul invatamant, in anul 2014, s-au alocat prin programul de investitii, 52.500 de lei, bani pentru lucrari noi cu destinatia Imprejmuire Scoala Bumbata, insa fara a avea vreun studiu de fezabilitate/proiect/deviz estimativ.  Practic pentru aceasta imprejmuire s-a alocat suma de 8.773 lei si in fond au realizat 133 m.l de gard, cu utilizarea fortei de munca de la venitul minim garantat.

Diferenta este evidenta, suma necesara realizarii imprejmuirii, NU a fost temeinic fundamentata, diferenta dintre suma alocata si cea efectiv cheltuita pentru realizarea obiectivului de investitii Imprejmuirii Scoala Bumbata  este de 43.727 de lei.

Vasile Puiu nu este la prima abatere, caci daca ne uitam in statisticile pe anii anteriori observam discrepante si acolo. De exemplu, la capitolul invatamant in anul 2012, au fost prevederi bugetare aprobate, de 100.000 de lei, din care utilizate 62.735 de lei , ramanand neutilizata suma de 37.265 de lei.
In anul 2013, prevederile au fost in suma de 45.000 de lei , utilizate fiind doar 26.089 de lei, ramanand neutilizata suma de 18.911 lei.

Aici intra lucrarile pentru “Postament si statuie invatator Puiu Dumitru”, “Lucrarile de amenajare pentru platforma Scoala centru Vetrisoaia” sau “Imprejmuire gard Scoala centru Vetrisoaia”.

Desi rezulta o economie de fonduri, entitatea NU a respectat cerintele legii privind documentatia tehnico economica, necesara oricarei investitii de realizat.

Vasile Puiu, pica din nou testul la capitolul legislatie dar si la executia incorecta a  bugetului la nivelul anului auditat.

Valoarea estimativa a abaterii de aici este de 42.845 de lei .

Mai grav decat atat este faptul ca primarul Vasile Puiu a aruncat un miliard intr-un wc.

La Scoala primara din Bumbata, comuna Vetrisoaia, pe care zace lacatul, acelasi primar a contruit o toaleta europeana cu  un miliard de lei vechi. N-ar fi fost poate nimic neobisnuit daca edilul “nu ar fi tras apa” peste acei bani.

In satul Bumbata, functiona odata o scoala primara unde invatau anual, circa zece copii in clase comasate. Desi cladirea nu a cunoscut consolidari semnificative iar elevii se incalzeau la sobe, s-a dispus alocarea de un miliard de lei vechi pentru un wc european, chit ca era de la sine inteles ca elevi foarte multi nu vor fi si nici alimentare cu apa nu era.

Un an mai tarziu de la investitie, scoala s-a inchis. Comuna Vetrisoaia a primit un microbuz de transport elevi si astfel, toti copiii au mers la scoala din centrul comunei.

Corigent la categoria investitiilor corecte, dar premiant la categoria investitiilor proaste, Vasile Puiu, primarul  comunei Vetrisoaia, spera la un nou mandat.

Vasile Puiu, candideaza din nou la acelasi fotoliu, fara nicio rusine si mai grav decat atat, primarul incompetent, sfideaza satenii care i-au dat votul de incredere si isi doreste sa continue in acelasi ritm, prost, ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat.

Dezvaluirile erorilor lui Vasile Puiu continua si in editia de maine.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img