joi, 28 martie, 2024

Parteneriatul pentru Dezvoltarea Retelelor de gaze naturale in Europa de Est – A fost semnat un memorandum

Distribuie:

Publicat:

Pe 28 ianuarie, Memorandumul de Înțelegere privind Parteneriatul pentru Dezvoltarea Rețelelor de gaze naturale în Europa de Est (EE-NGP) a fost semnat de toate entitățile membre ale proiectului, potrivit Transgaz.

Transgaz, operatorul sistemului naţional de transport gaze, anunţă semnarea memorandumului de înţelegere privind Parteneriatul pentru Dezvoltarea Reţelelor de Gaze Naturale din Estul Europei (EE-NGP), acesta fiind semnat de toate entităţile membre ale proiectului, potrivit unui comunicat.

EE-NGP este înfiinţat de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), Asociaţia pentru Energie din Statele Unite ale Americii (USEA), ministere şi operatori ai sistemelor de transport gaze naturale (OTS) din Europa de Est pentru a asigura o capacitate instituţională durabilă în vederea dezvoltării şi utilizării primelor modele comune de planificare a transportului din regiune, accelerării dezvoltării infrastructurii de transport gaze naturale în Europa de Est. Memorandumul a fost semnat pe 28 ianuarie.

Misiunea EE-NGP constă în susţinerea următoarele obiective:

– promovarea cooperării regionale în vederea planificării reţelelor de gaze naturale în rândul ministerelor şi OTS din Europa de Est;

– îmbunătăţirea capacităţii ministerelor şi a operatorilor sistemelor de transport de a dezvoltă modele matematice de prognoza şi simulare a reţelelor interne de gaze naturale; a conductelor de interconectare şi a depozitelor de înmagazinare;

– susţinerea armonizării la nivel regional a metodologiilor de planificare a transportului de gaze naturale şi a principiilor operaţionale;

– efectuarea de analize pentru identificarea potenţialelor proiecte de investiţii în infrastructură de transport gaze naturale pentru extinderea pieţelor de gaze naturale, asigurând în acelaşi timp securitatea şi fiabilitatea sistemului energetic regional;

– promovarea rezultatelor analizelor către reprezentanţi ai cadrului politic, de reglementare şi din domeniul industriei.

Entităţile membre ale proiectului sunt operatorii ALBGAZ. Sh.a. (Albania); BH-GAS D.O.O. (Bosnia & Herzegovina); BULGARTRANSGAZ EAD (Bulgaria); PLINACRO D.O.O.(Croaţia); DESFA S.A. (Grecia); Ministerul Dezvoltării economice din Kosovo; GA-MĂ AD – SKOPJE (Macedonia de Nord); MONTENEGRO BONUS (Muntenegru); GAZ-SYSTEM S.A. (Polonia); SNTGN TRANSGAZ SA (România); EUSTREAM (Slovacia) şi Asociaţia pentru Energie din Statele Unite ale Americii – USEA (SUA).

Aceste entităţi membre ale proiectului vor constitui Grupul de lucru EE-NGP alcătuit din maximum două persoane din fiecare ţară, grup ce îşi va desfăşura activitatea în baza unui plan de lucru şi a unui calendar pentru fiecare dintre etapele succesive ale proiectului.

Transgaz anunţă că a semnat Memorandumul de Înţelegere privind Parteneriatul pentru Dezvoltarea Reţelelor de Gaze Naturale din Estul Europei (EE-NGP) dată fiind contribuţia acestuia la promovarea cooperării regionale, în vederea planificării reţelelor de gaze naturale în rândul operatorilor de transport şi sistem din Europa de Est şi diversificării surselor de gaze naturale, la susţinerea armonizării la nivel regional a metodologiilor de planificare a transportului de gaze naturale şi a principiilor operaţionale, la dezvoltarea schimburilor de experienţă în domeniul infrastructurii de transport gaze naturale, la extinderea cooperării îndelungate şi productive între industria energetică românească şi cea americană.

SNTGN Transgaz SA este operatorul tehnic al Sistemului Naţional de Transport (SNT) şi răspunde de funcţionarea acestuia în condiţii de calitate, siguranţă, eficientă economică şi protecţie a mediului înconjurător.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img