joi, 25 aprilie, 2024

PARTIDUL VERDE CERE UN PACT DE ACŢIUNE CLIMATICĂ PENTRU ROMÂNIA

Distribuie:

Publicat:

Partidul Verde consideră că forţele politice din România ar trebui să dezbată public şi să semneze un PACT PENTRU ACŢIUNE CLIMATICĂ prin care să avem ţinte precise în respectarea angajamentelor de mediu, europene şi internaţionale, la care România este parte.

Chiar dacă recent încheiatul Summit de Mediu – COP 26 este, în viziunea noastră, doar o jumătate de pas înainte pe drumul bătăliei pentru încetinirea încălzirii globale, Pactul Climatic de la Glasgow trebuie asumat şi de ţara noastră în direcţia asumării şi creşterii angajamentelor luate de statul român prin Acordul de la Paris.

Partidul Verde solicită partidelor parlamentare care se pregătesc să formeze guvernul să ţină cont de faptul că românii au început să conştientizeze impactul nimicitor al problemelor de mediu asupra viitorului societăţii noastre. 76% dintre români, conform ultimului sondaj B.E.I., sunt de acord cu introducerea unei taxe pe produsele şi activităţile care generează poluare.

De aceea, cerem PSD şi PNL să nu mai piardă timpul cu lupta pe funcţii şi să introducă în noul program de guvernare măsuri clare în direcţia combaterii schimbărilor climatice, inclusiv o taxă de mediu, Taxa Oxigen, care să contribuie la scăderea poluării aerului în marile comunităţi urbane, inclusiv politici publice concrete de sprijinire a economiei circulare în România.

Cerem totodată parlamentului României să repună pe agenda parlamentară Codul de Mediu prin care să reglementăm unitar şi integrat toată problematica de mediu. Legislaţia actuală de mediu are multe vicii, conţine multe elemente de contradictorialitate, fiind adesea greoaie în aplicarea ei practică.

În aceeaşi ordine de idei, atragem atenţia PNL şi PSD ca banii din PNRR destinaţi tranziţiei verzi să fie cheltuiţi exclusiv în acest scop, în mod eficient şi transparent. Somăm politic cele două partide care vor forma guvernul să renunţe la practicile des întâlnite ale unora dintre reprezentanţii lor în guvernele precedente, acelea de a devia fondurile europene de la ţinta lor de intervenţie, dirijându-le către firme de partid şi buzunare private.

Din perspectiva bătăliei urgenţe pentru o tranziţie climatică de succes pentru toate ţările, Partidul Verde se solidarizează cu toate forţele politice şi civice din lume care cer statelor şi guvernelor să părăsească zona practicilor publicitare de tip greenwashing şi să asume ambiţii sporite în direcţia menţinerii încălzirii globale sub 2 grade în raport cu perioada preindustrială. Inclusiv să-şi respecte cuvântul dat în privinţa suportului financiar masiv pentru ţările sărace.

Partidul Verde face de asemenea un apel către toate companiile şi autorităţile, către toţi liderii din politică şi administraţie, către toţi cetăţenii români, de a trata cu seriozitate tema protecţiei mediului şi pe cea a schimbărilor climatice. Observăm cu toţii câte victime produce anual poluarea, câte dezastre încep să producă şi pe teritoriul ţării noastre, de la fenomene privind deşertificarea până la furtuni şi inundaţii devastatoare.

Partidul Verde rămâne un partid deschis tuturor celor care vor să construiască România Sănătoasă!

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img