marți, 16 aprilie, 2024

Patronate: Cresterile salariale nu trebuie decise in perioadele electorale, ci pe baza de analize

Distribuie:

Publicat:

Cresterile salariale nu trebuie decise in perioadele electorale si pentru scopuri politice, ci in urma unor analize ale multiplelor implicatii la nivel macroeconomic si fundamentari obiective, atrag atentia reprezentantii Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), intr-un comunicat de presa, transmis luni AGERPRES.

 “Confederatiile patronale nu sustin o comunicare publica pe tema salariului minim, ca lupta electorala, de care se delimiteaza ferm, considerand-o total inadecvata si inoportuna in aceste zile de final de mandat, in care ar trebui prezentat bilantul mecanismelor create de actualul Guvern si al rezultatelor inregistrate pentru piata muncii, pentru intreprinderi si economie. Cresterile salariale nu trebuie decise in perioadele electorale si pentru scopuri politice, ci pe baza unor analize ale multiplelor implicatii la nivel macroeconomic si fundamentari obiective, ‘pentru a asigura optimizarea functionarii economiei si a pietei muncii’, astfel cum este evidentiat si in studiul INCSMPS (Institutului National de Cercetare Stiintifica in Domeniul Muncii si Protectiei Sociale, n.r.), numai dupa ample negocieri intre partenerii sociali, in scopul ajungerii la un consens intre acestia”, se arata in comunicatul citat.

De asemenea, ACPR sustine necesitatea functionarii unei structuri tripartite, formata din autoritati publice (Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Economiei), alte autoritati interesate, confederatiile patronale si sindicale reprezentative, finantata din fonduri europene.

In viziunea patronatelor, noua entitate ar putea sa realizeze prognoze, analize si scenarii privind evolutia salariului minim, a diverselor tendinte si evolutii ale economiei si pietei muncii, informatii care sa stea la baza deciziilor de modificare ale salariului minim, de aprobare a investitiilor publice in diverse zone, de alocare de resurse din fonduri europene sau nationale, privind invatamantul dual si, in general, pentru orice politica publica privind forta de munca, studiul unui prestator de servicii sau unei singure parti nefiind suficient in acest domeniu.

“Cresterea salariului minim avand implicatii multiple la nivel macroeconomic, este imperios necesar ca inainte de adoptarea unei hotarari in acest domeniu sa fie realizate analize de impact, testul IMM, fundamentari, raportat la criterii obiective, cu corelarea cresterilor salariale cu productivitatea muncii, cu nivelul de dezvoltare al economiei romanesti, al fiecarei regiuni si judet, cu luarea in considerare a diferentelor dintre mediul urban si rural, salariul minim vizand toti angajatorii, inclusiv cei din sate si din zonele defavorizate din Romania. Analizele din cuprinsul studiului realizat de INCSMPS nu sustin scenariul cresterii salariului minim in 2017, evidentiind numeroase efecte negative asupra microintreprinderilor, ratei de ocupare si somajului, veniturilor bugetare, economiei in ansamblu”, mentioneaza sursa citata.

Potrivit ACPR, mentinerea problemelor privind stabilirea salariului minim subliniate in Raportul de tara arata ca “lipsa unor criterii obiective pentru stabilirea acestuia genereaza incertitudine”, ca “nu exista in continuare orientari clare sau criterii care sa ia in considerare impactul acestuia asupra crearii de locuri de munca, a conditiilor sociale si a competitivitatii”, in contextul unei “competitivitati care nu se bazeaza pe costuri” si “bariere structurale care impiedica tranzitia catre o economie cu o valoare adaugata mai ridicata, ceea ce limiteaza capacitatea Romaniei de a promova o crestere durabila”.

“In Raportul de tara se mentioneaza si ca ‘dialogul social ramane deficitar’: pentru cresterea salariului minim nu sunt finalizate dezbaterile de la nivelul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, partenerii sociali nefiind consultati cu privire la ultima forma a continutului studiului INCSMPS ‘referitor la nivelul salariului minim brut garantat in plata in Romania prin evaluarea efectelor economice si sociale ale aplicarii acestuia, identificarea si evaluarea aspectelor care il influenteaza, stabilirea acelor aspecte cu impact semnificativ (negativ/pozitiv) asupra mediului socio-economic, stabilirea masurilor de control a acestora si a masurilor de ajustare a efectelor negative’, studiu care necesita inca numeroase imbunatatiri, astfel cum s-a evidentiat de catre confederatiile patronale in cadrul sedintei din data de 16 noiembrie 2016”, potrivit patronatelor.

In plus, Alianta Patronala sustine ca studiul INCSMPS evidentiaza numeroase efecte negative in cazul cresterii salariului minim, asupra microintreprinderilor, ratei de ocupare si somajului, veniturilor bugetare, economiei.

Din ACPR fac parte Uniunea Generala a Industriasilor din Romania (UGIR), Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Confederatia Patronala ‘Concordia’, Confederatia Nationala a Patronatului Roman (CNPR) si Patronatul National Roman (PNR).

Luni, Bogdan Hossu, presedintele Confederatiei Nationale Sindicale “Cartel Alfa”, a declarat, la finalul sedintei Consiliul National Tripartit, ca sindicatele si patronatele vor discuta, saptamana viitoare, despre valoarea salariului minim pentru 2017, iar decizia urmeaza a fi luata dupa alegeri, probabil in sedinta de Guvern de pe 14 decembrie.

“Partea sindicala a ridicat problema a cresterii cu 200 de lei, adica de la 1250 de lei, de la 1 ianuarie sa fie 1450 de lei. La propunerea unei parti a angajatorilor de a aplica acest lucru tot de la 1 mai anul viitor le-am aratat ca ar trebui in momentul respectiv sa crestem de la 1450 de lei, la 1550 de lei si ca este preferabil sa se aplice de la 1 ianuarie. A ramas ca pe 12 sau 13, deci imediat dupa alegeri sa mai fie o noua intalnire. S-a solicitat partenerilor sa incerce sa gaseasca o parte consensuala. O sa vedem saptamana viitoare. Speram sa facem o intalnire cu partea patronala si in urma intalnirii din 12-13, probabil pe 14, cand e sedinta de guvern, se va da hotararea de guvern cu salariul minim garantat in plata pentru anul 2017”, a afirmat Hossu.

Acesta a adaugat ca Executivul vrea o inghetare a salariului minim. Proiectia Guvernului pentru legea de salarizare unitara, la nivel de principii este ca salariul minim ar trebui sa creasca pana in 2022 la 1.625 de lei.

La randul sau, presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, a spus ca organizatia are mai multe propuneri privitoare la deducerile fiscale si poate lua in calcul o crestere de salariu minim mai mica dar cresterea sa ramana in salariu net, iar individul sa ramana cu banii in buzunar.

Sursa:AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img