vineri, 26 aprilie, 2024

Patronii nemultumiti de cresterea salariului minim

Distribuie:

Publicat:

Cresterea salariului minim cu 350 de lei in urmatorii doi ani va avea ca efect inchiderea multor firme mici, avertizeaza patronii. Ei spun ca, daca nu este insotita si de o scadere a taxelor, aceasta majorare va arunca toata greutatea pe umerii firmelor.

 Chiar si pentru un angajat cu salariu minim, un patron va plati de la 1 ianuarie 2017 cu 245 de lei mai mult.

La firma lui Andrei Habet sunt angajati 20 de muncitori necalificati platiti, fiecare, cu 1.050 de lei lunar. Adica salariul minim pe economie. Patronul si-a facut calculele si spune ca majorarea salariului minim la 1.400 de lei il va costa 12.000 de lei lunar – diferentele de lefuri, taxele si impozitele.

„Nu am cum sa cresc afacerea de 120 de milioane, sa impac si capra si varza. Eu voi fi silit, si ca mine vor fi zeci de mii de firme, sa dam bani la negru. Sa ii dai salariatului part time cinci milioane si restul pana la 14 milioane sa ii dau bani in mana”, spune patronul.

 Taxele si impozitele vor creste proportional cu salariul minim. Cheltuiala totala a angajatorului va fi mai mare cu 425 de lei pentru fiecare salariat, fata de nivelul actual. Premierul spune ca este o crestere pe care economia o poate asimila, pentru a incuraja consumul si bunastarea populatiei. „Cred ca e sustenabil si pentru bugetari si pentru sectorul privat”, a declarat Victor Ponta.

 Economistii spun ca, pentru a avea efect pozitiv in economie, majorarea venitului minim ar fi trebuit sa fie insotita de reducerile de taxe prevazute in Codul Fiscal, dar amanate pentru 2017. Patronii spun ca multe firme isi vor inchide activitatea sau vor da afara o parte din angajati, pentru ca nu-si vor permite costurile majorarii salariului minim. „Se va intoarce impotriva statului pentru ca se vor colecta din ce in ce mai putine taxe din impozitarea fortei de munca. Adica locurile de munca in loc sa se dezvolte, sa se creeze, cele existente se vor diminua”, spun agentii economici. In acest moment, salariul minim pe economie este de 1.050 de lei lunar, echivalentul a 217 euro, ceea ce plaseaza Romania pe penultimul loc in uniunea Europeana. Peste un milion de romani – 20% dintre angajati – sunt platiti cu venitul minim. Sunt de 12 ori mai multi fata de acum patru ani, cand mai putin de 90.000 de salariati primeau salariul minim pe economie. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img