vineri, 29 martie, 2024

Patru ani fara Constantin Draghici. A fost singurul roman care a cantat pe Broadway

Distribuie:

Publicat:

A fost o mare voce. Au trecut patru ani de cand ne-a parasit Constantin Draghici (9 aprilie 2015), o mare vedeta a muzicii romanesti din anii ʼ70. Avea 83 de ani. Cand era in plina glorie, a fugit din tara, in Germania. A fost singurul roman care a cantat pe Broadway.

Un barbat frumos. Inalt, cu ochii mari si negri, iar cand incepea sa cante ti se facea pielea de gaina. Asta spun romanii care l-au vazut si auzit pe Constantin Draghici. Viata lui este mai tare ca o telenovela.

Constantin Draghici, biografia

S-a nascut in Bucuresti, in anul 1932. Tatal lui era vatman, iar mama era analfabeta. In putinele interviuri date dupa ce s-a reintors in tara, Constantin Draghici a povestit cu umor cum s-a grabit sa vina pe lume cu doua luni inainte, iar tatal lui a fost beat de bucurie mai multe zile. Costelus, cum era alintat, a invatat mult si s-a dovedit si talentat. A studiat Conservatorul la Cluj, unde a fost remarcat si a fost invitat sa cante la Opera din oras.

In 1961, debuteaza la televiziune cu piesa „Nu esti de vina tu” de Enrico Fanciotti si devine, peste noapte, o vedeta si o prezenta constanta a emisiunilor realizate de Valeriu Lazarov si Alexandru Bocanet, iar din anul urmator incepe sa castige la mai toate festivalurile la care participa. La cel de la Mamaia, erau doar doua mari voci castigatoare pe rand: Constantin Draghici si Doinea Badea.

Alaturi de Teatrul Constantin Tanase face turnee in Franta, Germania, Italia, Rusia, Polonia, Bulgaria. Inregistreaza pentru case de discuri din Germania (Amiga,Show, BASF). Participa la inaugurarea canalului german de televiziune in culori. In Germania, in 1973, o cunoaste pe viitoarea lui sotie, Olimpia Zaharia Draghici, cu care se va casatori in 1983.

In 1971, a primit o oferta de exceptie: sa cante la Los Angeles, in Statele Unite, dar regimul comunist l-a impiedicat sa plece. A fost momentul in care a decis sa fuga din tara. A ramas in Germania unde a inceput o noua cariera, cea de compozitor, Nu a avut succes, dar salvarea lui a fost cea de-a doua profesie, in arhitectura.

Constantin Draghici a fugit din tara

Isi petrece o buna perioada din viata in SUA. In 1982, in urma unui contract la Town Hall, New York, i se ofera un angajament pentru inca un an. Canta in programe de night club, musicaluri. A fost singurul roman care a cantat pe Broadway. In Los Angeles, colaboreaza cu Margareta Paslaru si cu formatia lui Radu Goldis.

In perioada 1992-1995 se stabileste in Germania, iar in 1990 se intoarce in tara si sustine recital la Festivalul Mamaia. Din 2001, Constantin si sotia sa, Olimpia Draghici, s-au restabilit in Romania. A murit pe 10 aprilie 2015.

S-a recasatorit la 51 de ani, cu Olimpia Zaharia

In 1973, Constantin Draghici locuia la Koln, in Germania.

Acolo a intalnit-o pe Olimpia, si a fugita din Romania. ”In 1973, eu eram o tanara emigranta. El era cu cineva, eu eram casatorita cu altcineva, aproape de divort. Stiam ca o sa divortez si imi ziceam: de ce nu am si eu noroc sa am un sot ca si Costica. Eram amici, iar cu timpul eu am emigrat in America, unde dupa cativa ani a venit el cu acest concert pe Broadway. Ne-am reintalnit ca amici. Intre timp, fiecare divortase, deci eram liberi. El mi-a spus ca toamna se va intoarce la New York si ne vom casatori. Eu am ras si am spus, crezand ca glumeste. Tu chiar vrei sa stricam o prietenie? S-a intors Si ne-am casatorit!”, a povestit Olimpia Draghici.

Ce nu stiati despre Constantin Draghici

In cei peste 50 de ani de activitate muzicala, Constantin Draghici a lansat noua discuri de autor si a fost prezent pe 38 de alte discuri colective. Este unul din putinii artisti ale carui discuri au fost editate si in Israel, Polonia, Rusia, Germania.

A lucrat in arhitectura timp de 5 ani la New York si 9 ani in Germania.

S-a intors definitiv in tara in 2001, dupa 30 de ani, pentru ca ii era dor de pamant si de a vorbi in limba materna.

S-a pensionat la 65 de ani si a luat trei pensii: una din America, una din Germania si una din Romania. ”Cand am iesit la pensie, la 65 de ani, am primit dupa 22 de ani de munca la Opereta din Bucuresti o pensie de 1.800.000 de lei”, a marturisit Constantin Draghici.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img