vineri, 29 martie, 2024

Pensiile private obligatorii au castigat aproape 3 miliarde lei in ultimii sase ani, din mai 2008

Distribuie:

Publicat:

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au castigat aproape trei miliarde de lei din plasamentele realizate in perioada mai 2008 – mai 2014 si au ajuns la active de 15,46 miliarde de lei (3,47 miliarde de euro), potrivit datelor asociatiei de profil (APAPR).

 “In cei 6 ani de la lansare (20 mai 2008 – n.r.), fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au ajuns la un numar total de participanti de 6,15 milioane, cu doua milioane mai mult decat cei 4,15 milioane de la start. In prezent, circa 3,7 milioane dintre acestia primesc contributii in mod regulat, luna de luna, in conturile lor individuale de pensii. De la startul sistemului si pana in prezent, sistemul s-a consolidat printr-o serie de fuziuni, care au redus numarul fondurilor de la de la 18 la 8”, se arata intr-un comunicat al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) remis MEDIAFAX.

In perioada mai 2008 – mai 2014, fondurile de Pilon II au primit in administrare de la participanti (prin intermediul Casei Nationale de Pensii Publice si a Casei de Pensii Sectoriale a MApN) contributii in suma totala de 12,49 miliarde de lei.

“Prin investirea acestor resurse financiare, fondurile de pensii private obligatorii au ajuns la active nete de 15,46 miliarde de lei, generand astfel un castig net pentru participanti in valoare de aproape trei miliarde de lei in sase ani de administrare efectiva (nivelul acestui castig este net de toate comisioanele de administrare)”, se mai spune in comunicat.

In perioada analizata, Pilonul II a inregistrat un randament mediu anual de 11,2% (calculat conform standardelor internationale).

“In prezent, fondurile de pensii private obligatorii investesc aproximativ 95% din toti acesti bani in Romania, investitiile peste hotare fiind de numai 5%. Doua treimi din portofolii reprezinta titluri de stat, circa 16% sunt actiuni listate, iar restul alte obligatiuni, depozite bancare, fonduri mutuale si altele. Fondurile de Pilon II detin titluri de stat ale Romaniei in valoare de peste 10 miliarde de lei, reprezentand circa 10% din valoarea emisiunilor in circulatie”, se arata in comunicat.

Din activele nete de 15,45 miliarde de lei, peste doua miliarde de lei sunt in prezent investiti direct in 35 de companii romanesti listate pe Bursa de Valori de la Bucuresti (BVB).

Astfel, fondurile de pensii de Pilon II asigura circa 10% din lichiditatea medie zilnica a tranzactiilor bursiere.

“In ultimul an, fondurile de Pilon II si-au dublat expunerea pe actiuni listate, majorandu-si astfel substantial rolul in economia reala”, potrivit APAPR.

La sfarsitul anului 2013, cele mai importante cinci detineri ale fondurilor de Pilon II erau la Fondul Proprietatea – 294,6 milioane de lei, Petrom – 265,6 milioane de lei, Romgaz – 258,7 milioane de lei, Banca Transilvania – 200,5 milioane de lei si Transgaz (129,8 milioane de lei.

Top 10 detineri este completat de BRD, SIF5, SIF2, SIF1 si Nuclearelectrica.

Principalele sectoare economice in care au fost directionate investitiile fondurilor de pensii sunt financiar, energie, utilitati si farmaceutice.

In cazul marilor companii de stat privatizate partial pe Bursa de Valori Bucuresti in ultima perioada, fondurile de pensii private obligatorii au cumparat detineri importante.

“De exemplu, fondurile de Pilon II detineau la finele anului 2013 circa 13% din oferta publica Romgaz, peste 15% din ofertele Nuclearelectrica si Transelectrica, precum si aproape 24% din ofertele Transgaz (detinere raportata la numarul total de actiuni vandut de stat prin ofertele publice realizate la BVB)”, se mai spune in comunicat.

(Toate calculele APAPR au fost efectuate pentru perioada 20 mai 2008 – 19 mai 2014)

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img