joi, 28 martie, 2024

Pericol pentru toti romanii! Autoritatile au descoperit o bacterie extrem de periculoasa in cartofi! Aproape o mie de tone au fost intoarse din vama

Distribuie:

Publicat:

Alerta alimentara in Romania. Un transport de peste o mie de tone de cartofi din Egipt a primit interdictia de a intra in tara din cauza unei bacterii extrem de periculoase. 

Ministerul Agriculturii spune ca nu au ajuns astfel de cartofi in magazine si ca tot transportul a fost oprit! Bacteria asta ar fi distrus tuberculii si recoltele de cartofi.

”Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Autoritatea Nationala Fitosanitara, manifesta o exigenta sporita pentru protejarea spatiului romanesc privind prevenirea introducerii si raspandirii organismelor de carantina daunatoare plantelor sau produselor vegetale in Romania. Activitatea fitosanitara este indreptata spre prevenirea introducerii de organisme daunatoare in zone in care acestea nu sunt prezente, diminuarea arealelor de raspandire si eradicarea organismelor daunatoare.

Astfel, in urma actiunilor de control, inspectorii fitosanitari au depistat o cantitate de 1100 tone de cartofi de provenienta Egipt, care au primit interdictia de a intra in tara prin portul Constanta, deoarece, conform analizelor de laborator a fost depistata prezenta bacteriei Ralstonia solanacearum.

Alerta! Au fost retrase de pe piata peste 30.000 de tone de vin falsificat

Tuberculii de cartof au fost prelevati in baza Deciziei de punere in aplicare a Comisiei din data de 29 noiembrie 2011 pentru autorizarea statelor membre in vederea adoptarii provizorii a unor masuri urgente impotriva raspandirii bacteriei Ralstonia solanacearum Yabuuchi et al. provenind din Egipt.

Masura interdictiei a fost luata in baza H.G. 563/2007 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 136/2000 privind masurile de protectie impotriva introducerii si raspandirii organismelor de carantina daunatoare plantelor sau produselor vegetale in Romania, art. 14 lit. a.

Impactul economic ar fi putut fi extrem de sever, avand in vedere ca la ora actuala nu exista metoda chimica sau biologica pentru controlul acestui organism daunator si, mai mult decat atat, ar exista riscul contaminarii solului si a apelor de suprafata cu bacteria provenita din resturile rezultate in urma consumului cartofilor precum si din cartofii deteriorati si evacuati ca resturi menajere. In acest sens, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Autoritatea Nationala Fitosanitara, manifesta un interes deosebit pentru depistarea la timp a daunatorilor, in vederea prevenirii raspandirii acestora, astfel incat pe masa consumatorului sa ajunga produse sigure consumului.”, se arata in comunicatul transmis de ministerul Agriculturii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img