vineri, 19 aprilie, 2024

Pericolul ascuns din produsele de patiserie si al uleiului de palmier

Distribuie:

Publicat:

Expertii Consiliului Superior al Sanatatii (Belgia) recomanda evitarea consumului excesiv al uleiului de palmier pentru a preveni problemele de sanatate. Este vorba, de fapt, despre un ulei bogat in acizi grasi saturati.

Acestia cresc riscul maladiilor cardiovasculare, ca si crestere a LDL – colesterol rau (vezi care sunt alimentele care tin sub control colesterolul). Este foarte important, asadar, sa limitam consumul de acizi grasi saturati, scriu cei de la CSID.

Nu este intotdeauna facil sa studiem cu atentie etichetele pentru a determina cu precizie componenta unui produs. De aceea, trebuie sa stiti ca uleiul de palmier se ascunde frecvent sub termenul generic ulei vegetal.

in 2014 a intrat in vigoare legislatia care obliga fabricantii sa aiba indicarea clara a tipului de ulei utilizat in produsele respective.

De asemenea, consumati cu moderatie produsele urmatoare, care sunt bogate in ulei de palmier: produse de patiserie, produse alimentare semipreparate, pizza, biscuiti, batoane de ciocolata, unele pateuri tartinabile si margarina.

Limitati de asemenea consumul unor produse lactate ca untul si smantana pentru a evita consumul mare de grasimi (un adult sanatos si activ poate consuma pana la 20 – 30 de grame de unt zilnic, fara probleme).

Pentru a gati, folositi alte tipuri de uleiuri vegetale care contin acizi grasi nesaturati, precum: uleiul de masline, de arahide, porumb, floarea-soarelui, soia, uleiul produs din seminte de rapita, nuci sau susan.

sursa: descopera.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img