vineri, 29 martie, 2024

Perseidele:„Ploaia de stele cazatoare”

Distribuie:

Publicat:

In fiecare an, pe la mijlocul lunii august, suntem martorii celui mai cunoscut si popular curent de meteori: Perseidele. Curentii meteorici, mai poarta denumirea populara si de „ploaie de stele cazatoare”.

Denumirea are ca sursa de inspiratie, un punct luminos, ca o stea, ce pare ca se desprinde de pe bolta cereasca deplasandu-se cu mare viteza, timp de cateva clipe, dupa care se stinge. In realitate sunt fragmente de corpuri interplanetare de dimensiuni foarte mici, ce patrund in atmosfera Pamantului si ard in intregime prin frecarea cu aerul. Daca corpul respectiv este suficient de mare, lasa o dara luminoasa si chiar o explozie, ce poarta denumirea de bolid.

Numele curentilor de meteori este dat de constelatia din care aparent vin meteorii. Locul mai poarta denumirea de radiant. Perseidele au radiantul in constelatia Perseus.

Perseidele au perioada de activitate in intervalul 17 iulie – 24 august si momentul maxim din anul acesta va fi in dimineata zilei de 13 august, intre orele 09.30  si 12.00.

Cu ocazia Perseidelor, in noaptea de 12 spre 13 august 2015, Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Parvan” din Barlad, judetul Vaslui, va avea un program special de observatii astronomice cu publicul.

„Activitatea va debuta pe 12 august, la ora 20.30, cu o conferinta despre curentii meteorici si de la ora 21.00 pana spre dimineata, ora 04.00, observatorul astronomic va fi deschis pentru public. Pretul biletului este 2 lei de persoana. Se vor realiza observatii astronomice prin instrumentele optice din dotare, la diferite corpuri ceresti, cum ar fi planeta Saturn, dar si la principalele stele si obiecte „deep – sky” vizibile pe cerul de vara. In acelasi timp, se va difuza filme documentare de astronomie in sala astroclubului „Perseus”, din incinta observatorului astronomic.”Dumitru Ciprian Vintdevara,Muzeograf Planetariu/Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Parvan” Barlad, judetul Vaslui-Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Barlad, judetul Vaslui.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img