vineri, 29 martie, 2024

Persoanele vaccinate impotriva COVID-19 vor putea renunta la masca de protectie in spatii inchise private, in Franta

Distribuie:

Publicat:

Înaltul Consiliu pentru Sănătatea Publică din Franţa, care consiliază autorităţile franceze în materie de politică sanitară, a apreciat luni că persoanele vaccinate împotriva COVID-19 ar putea să renunţe la masca facială într-o încăpere închisă şi privată, dar trebuie să o păstreze în colectivitate, informează AFP.

"Prudenţa" rămâne totuşi de actualitate, subliniază Înaltul Consiliu (HCSP) într-un aviz publicat duminică referitor la adaptarea unor măsuri restrictive. În speţă, "situaţia epidemiologică naţională defavorabilă, saturarea spitalicească" şi "imposibilitatea de a evalua riscul pentru persoanele care au beneficiat de o schemă vaccinală completă de a contamina alte persoane", potrivit agerpres.ro.

Instituţia recomandă ca "într-un cadru privat familial sau amical într-o încăpere închisă, toate persoanele reunite" ar putea să-şi scoată măştile "dacă au beneficiat toate de o schemă vaccinală completă şi cu condiţia să fie respectate celelalte măsuri restrictive: igiena mâinilor, distanţa interindividuală, aerisirea şi limitarea numărului de persoane la şase".

Totuşi, această recomandare nu se aplică dacă unul dintre membri nu este vaccinat complet sau are un factor de risc de a face o formă gravă (vârstă, comorbiditate).

În "cadru colectiv (colectivităţi şi medii exterioare deschise)", Înaltul Consiliu preconizează să se continue respectarea măsurilor restrictive precum purtarea măştii şi să se limiteze deplasările, "în acord cu evoluţia deciziilor naţionale în funcţie de stadiul şi acoperirea vaccinală".

Nu este deci vorba de a participa la reuniuni de persoane în afară de ceea ce este autorizat.

Înaltul Consiliu preconizează de altfel "campanii de comunicare pedagogică destinate cetăţenilor vaccinaţi pentru a le explica importanţa măsurilor restrictive, chiar dacă sunt vaccinaţi".

Acesta subliniază că "ţine cont de eficienţa vaccinurilor disponibile în prezent asupra formelor grave de COVID-19" şi de măsurile restrictive cu privire la transmiterea SARS-CoV-2.

Creat în 2004 în Franţa, Înaltul Consiliu pentru Sănătatea Publică are în special sarcina de a contribui la elaborarea strategiei naţionale privind sănătatea şi de a furniza autorităţilor expertiza necesară gestionării riscurilor sanitare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img