vineri, 29 martie, 2024

Pesta porcina la un porc mistret de pe Fondului de Vânatoare nr. 42 Barlad

Distribuie:

Publicat:

Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Iași a confirmat prin buletin de analiză în data de 14.10.2020, rezultatul pozitiv în ceea ce privește identificarea genomului virusului pestei porcine africane prin Real Time PCR pentru:

-un mistreț, sex masculin, în vârstă de 6 luni, identificat cu numărul matricol RO 0662925 vânat de pe raza Fondului de Vânătoare nr. 42 Bârlad.

-trei mistreți găsiți morți în satul Chircești, comuna Miclești, pe raza Fondului de Vânătoare nr. 46 Brădicești (aparținând Ocolului Silvic Dobrovăț Iași).

 

La solicitarea DSVSA Vaslui, Instituția Prefectului – județul Vaslui a convocat în data de 15.10.2020 Centrul Local de Combatere al Bolilor (CLCB) transmisibile ale animalelor şi a zoonozelor la nivelul județului Vaslui, care a aprobat Planul de măsuri în caz de suspiciune pentru combaterea Pestei Porcine Africane (PPA) la mistreți – Fondul de Vânătoare nr. 42 Bârlad, județul Vaslui și Planul de măsuri în suspiciune pentru combaterea Pestei Porcine Africane la mistreți – Fondul de Vânătoare nr. 46 Brădicești.

S-au aplicat măsurile de control specifice, stabilite prin Manualul operațional pentru Pestă Porcină Africană la mistreți și planul de măsuri specific acestei situații.

Întrucât mistrețul reprezintă un potențial rezervor al virusului Pestei Porcine Africane, ceea ce poate duce la transmiterea prin diverși vectori la porcii domestici din gospodăriile populației, facem apel din nou, pe această cale la cetățeni, crescătorii de porcine, să anunțe de urgență medicul veterinar în situația în care apar modificări în statusul de sănătate al porcinelor din gospodăriile proprii sau în situația în care apar cazuri de mortalitate în rândul porcinelor.

Având în vedere evoluţia virusului pestei porcine africane pe teritoriul judeţului Vaslui, DSVSA Vaslui împreună cu Instituţia Prefectului – județul Vaslui face un apel către Direcția Silvică, A.J.V.P.S. și Asociațiile de Vânători, către primari, consiliile locale şi către cetăţeni să trateze cu maximă responsabilitate acţiunile care ţin de prevenirea răspândirii virusului şi recomandă să se respecte cu stricteţe toate acţiunile impuse de autorităţile competente.

Orice suspiciune de boală trebuie comunicată de urgenţă medicului veterinar sau autorităţilor publice locale.

Numărul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. este: 0800.826.787, adresa de e-mail: callcenter@ansvsa.ro, iar la D.S.V.S.A. Vaslui unde este organizat serviciu de permaneță numărul de telefon este 0235.421 121, fax 0235 421.278, e-mail: office-vaslui@ansvsa.ro şi poate fi apelat de către cetăţeni, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img