joi, 18 aprilie, 2024

Peste 30.000 de persoane s-au refugiat la Maiduguri, Nigeria, pentru a scapa de atacurile gruparii jihadiste Boko Haram

Distribuie:

Publicat:

Peste 30.000 de persoane s-au refugiat la Maiduguri, Nigeria, pentru a scapa de atacurile gruparii jihadiste Boko Haram

''Peste 30.000 de persoane strămutate au sosit în Maiduguri în ultimele săptămâni, în majoritate din Baga'', oraş ocupat de Boko Haram înainte ca el să fie recuperat de către armată, a adăugat ONU, vorbind despre ''o tragedie umanitară''. Autorităţile nu au vorbit până în prezent decât de câteva mii de persoane strămutate.

''Organizaţia Naţiunilor Unite este extrem de preocupată în legătură cu consecinţele violenţelor asupra populaţiei civile, în nord-estul Nigeriei, îndeosebi în statul Borno'', centrul conflictului ce face ravagii în regiune de aproape zece ani, a denunţat Edward Kallon, coordonatorul ONU pentru Nigeria, după o vizită în tabere.

''Aproximativ 260 de angajaţi umanitari au fost obligaţi să părăsească districtele Monguno, Kala/Balge şi Kukawa, zone afectate de conflict începând din noiembrie, punând în pericol asistenţa umanitară pentru sute de mii de persoane'', a declarat cu regret Kallon.

Se estimează că 1,8 milioane de persoane nu se pot întoarce la căminele lor în regiunea lacului Ciad. Conflictul s-a soldat cu peste 27.000 de morţi începând din 2009.

Preşedintele Nigeriei, Muhammadu Buhari, care a afirmat în mod constant începând din decembrie 2015 că insurecţia jihadistă este ''învinsă din punct de vedere tehnic'', a recunoscut luni că armata suferă înfrângeri în lupta sa împotriva Boko Haram.

Insurgenţii şi-au înmulţit atacurile de şase luni, îndeosebi împotriva bazelor militare, şi au ucis zeci, chiar sute de soldaţi. Militarii nigerieni au postat recent înregistrări video pe reţelele sociale plângându-se în legătură cu condiţiile lor de trai foarte grele şi de echipamentul lor depăşit.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img