joi, 28 martie, 2024

Pestele romanesc care previne cancerul si aparitia inflamatiilor in organism: Cum il poti prepara

Distribuie:

Publicat:

La grătar, marinată sau afumată, scrumbia de Dunăre este la mare căutare. Şi pe bună dreptate. Specialiştii au plasat-o pe primul loc în topul celor mai sănătoase şi gustoase soiuri de peşte. Cu un conţinut bogat de acizi Omega 3, calciu şi vitamina D, micuţa scrumbie demonstrează că „esenţele tari se ţin în sticluţe mici”. De altfel, e o regulă de care toată lumea ar trebui să ţină cont: cu cât peştii sunt mai mici, cu atât sunt mai sănătoşi şi mai lipsiţi de toxine.

Pe lângă faptul că sunt uşor de găsit, scrumbiile sunt şi ieftine, spre deosebire de somon sau alte soiuri de peşte oceanic aduse din ţări îndepărtate în galantarele supermarketurilor româneşti. Dar să vedem de ce este scrumbia vedetă în farfurie în această perioadă!

Scrumbia: valori nutriţionale

Scrumbia este un peşte indicat în dieta celor care vor să scadă în greutate, datorită conţinutului redus de colesterol, potrivit csid.ro. O porţie de 100 de grame de sardine conţine doar 136 de calorii, dar acest număr depinde de modul în care sunt preparate. De exemplu, sardinele fierte, coapte, fripte sau marinate au mai puţine calorii decât cele prăjite în ulei, eventual şi „îmbrăcate într-o pătură” de mălai ori făină şi ou.

Iată ce substanţe nutritive se regăsesc în 100 de grame de scrumbie:

Apă – 66,3 grame

Grăsimi – 11 grame

Proteine – 18,3 grame

Grăsimi polinesaturate – 3 grame

Vitamina A – 60 micrograme

Vitamina D – 13 micrograme

Niacină – 3 miligrame

Triptofan – 3,4 miligrame

Vitamina B12 – 7 micrograme

Biotină – 4 micrograme

Sodiu – 200 miligrame

Potasiu – 320 miligrame

Calciu – 97 miligrame

Magneziu – 37 miligrame

Fosfor – 240 miligrame

Fier – 1,1 miligrame

Zinc – 1,7 miligrame

Clor – 270 miligrame

Seleniu – 10 micrograme

Iod – 64 micrograme

Scrumbia: proprietăţi terapeutice
Datorită numeroaselor vitamine şi minerale conţinute, scrumbia este un peşte considerat mană cerească pentru sănătate. Calciul, de exemplu, are efect mineralizant şi ajută la dezvoltarea şi menţinerea sănătăţii oaselor.

De asemenea, scrumbia are proprietăţi anticoagulante, antiinflamatoare, hipotensive, anticolesterol şi antioxidante, datorită nivelului ridicat de acizi graşi Omega 3. Aceste efecte se fac resimţite la nivelul inimii, prevenind în acest mod diverse afecţiuni cardiovasculare, dar nu numai.

sursa: exquisl.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img