La grătar, marinată sau afumată, scrumbia de Dunăre este la mare căutare. Şi pe bună dreptate. Specialiştii au plasat-o pe primul loc în topul celor mai sănătoase şi gustoase soiuri de peşte. Cu un conţinut bogat de acizi Omega 3, calciu şi vitamina D, micuţa scrumbie demonstrează că „esenţele tari se ţin în sticluţe mici”. De altfel, e o regulă de care toată lumea ar trebui să ţină cont: cu cât peştii sunt mai mici, cu atât sunt mai sănătoşi şi mai lipsiţi de toxine.
Pe lângă faptul că sunt uşor de găsit, scrumbiile sunt şi ieftine, spre deosebire de somon sau alte soiuri de peşte oceanic aduse din ţări îndepărtate în galantarele supermarketurilor româneşti. Dar să vedem de ce este scrumbia vedetă în farfurie în această perioadă!
Scrumbia: valori nutriţionale
Scrumbia este un peşte indicat în dieta celor care vor să scadă în greutate, datorită conţinutului redus de colesterol, potrivit csid.ro. O porţie de 100 de grame de sardine conţine doar 136 de calorii, dar acest număr depinde de modul în care sunt preparate. De exemplu, sardinele fierte, coapte, fripte sau marinate au mai puţine calorii decât cele prăjite în ulei, eventual şi „îmbrăcate într-o pătură” de mălai ori făină şi ou.
Iată ce substanţe nutritive se regăsesc în 100 de grame de scrumbie:
Apă – 66,3 grame
Grăsimi – 11 grame
Proteine – 18,3 grame
Grăsimi polinesaturate – 3 grame
Vitamina A – 60 micrograme
Vitamina D – 13 micrograme
Niacină – 3 miligrame
Triptofan – 3,4 miligrame
Vitamina B12 – 7 micrograme
Biotină – 4 micrograme
Sodiu – 200 miligrame
Potasiu – 320 miligrame
Calciu – 97 miligrame
Magneziu – 37 miligrame
Fosfor – 240 miligrame
Fier – 1,1 miligrame
Zinc – 1,7 miligrame
Clor – 270 miligrame
Seleniu – 10 micrograme
Iod – 64 micrograme
Scrumbia: proprietăţi terapeutice
Datorită numeroaselor vitamine şi minerale conţinute, scrumbia este un peşte considerat mană cerească pentru sănătate. Calciul, de exemplu, are efect mineralizant şi ajută la dezvoltarea şi menţinerea sănătăţii oaselor.
De asemenea, scrumbia are proprietăţi anticoagulante, antiinflamatoare, hipotensive, anticolesterol şi antioxidante, datorită nivelului ridicat de acizi graşi Omega 3. Aceste efecte se fac resimţite la nivelul inimii, prevenind în acest mod diverse afecţiuni cardiovasculare, dar nu numai.