sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Pfizer doreste scumpirea vaccinului: 150 de euro pentru o doza

Distribuie:

Publicat:

 

Invitat pe platoul BFMTV, deputatul Fabien Roussel a prezentat un document conform căruia prețul dozei vaccinului anti-Covid de la Pfizer va crește în următoarele luni.

Transcriptul unei videoconferințe din februarie 2021 arată că directorul financiar al lui Pfizer, Frank A. D’Amelio, explică faptul că doza de vaccin este vândută în prezent la un preț anormal de scăzut în Statele Unite și că ar trebui să crească după pandemie, scrie Smartradio.ro.

-Franck D’Amelio a explicat că prețul actual al vaccinului este de aproximativ 15 euro și că este unul excepțional de scăzut. Odată ce pandemia va fi depășită, „vom putea crește prețurile”, asigură el. Directorul financiar citează prețul altor vaccinuri – între 125 și 145 de euro pe doză.

-Pfizer France, care a confirmat autenticitatea transcrierii precizează că acest document nu are valoare oficială dar că este posibilă o actualizare a prețului vaccinului „până la cota pieței” în lunile următoare. Creșterea nu s-ar putea produce fără acordul guvernelor statelor în cauză, asigură laboratorul.

Deputatul francez, Fabien Roussel, a dorit să denunțe, cu un document justificativ, viitoarea creștere a prețului dozei vaccinului produs de laboratorul Pfizer.

„Putem vorbi despre scandalul Pfizer?”, a solicitat el în timpul unei emisiuni la BFMTV, arătând un transcript al discuțiilor interne  dintre conducerea laboratorului și investitori. „Ei dezvăluie, în acest document, că prețul vaccinului va continua să crească și că acesta ar putea ajunge la un preț normal, care este de 150 de dolari pe doză”, spune Fabien Roussel.

La pagina 19 a documentului, un reprezentant al Băncii Americii l-a întrebat pe directorul financiar al Pfizer, Frank A. D’Amelio, cu privire la marjele profitului care vor reieși pe măsură ce lanțurile de producție se vor extinde. Ca răspuns, Frank D’Amelio amintește că doza de vaccin a fost negociată la un preț excepțional, din cauza pandemiei: „Prețul pe care l-am publicat este cel pe care l-am negociat cu Statele Unite, de 19,50 USD. Evident, acest lucru nu se potrivește cu prețul normal pe care îl obținem de obicei pentru un vaccin, care este de 150 până la 175 USD pe doză”.

„Acum, să vedem dincolo de acest mediu în care pandemia stabilește prețurile”, continuă directorul financiar. „Evident că ne vom concentra pe prețuri. Cu cât producem mai mult în fabricile noastre, cu atât doza va costa mai puțin. Deci, există în mod clar o oportunitate de a ne crește profitul pe măsură ce ieșim din acest mediu pandemic în care ne aflăm”.

Serviciul de presă al Pfizer France a dorit să clarifice observațiile făcute în timpul videoconferinței: „Discuția nu are valoare oficială, nu ar trebui privită ca un anunț despre creșterea prețului dozei de vaccin, preturi care sunt, de altfel, confidențiale și nu au fost publicate”.

Desi creșterea pretului nu se află pe ordinea de zi în viitorul imediat, compania farmaceutică recunoaște totuși că prețul dozei poate fi „actualizat în concordanță cu prețurile de piață după perioada pandemică, dar că această creștere ar fi în continuare subiectul negocierilor cu guvernele de stat. „Când a fost contactată, Comisia Europeană, care a negociat contractele cu laboratoarele, a refuzat să comenteze, deoarece aceste acorduri sunt confidențiale. Dar este clară necesitatea obținerii unor mecanisme eficiente de reglementare a prețurilor, altfel singurii câștigători ai acestei ieșiri din pandemie vor fi companiile farmaceutice”, susține Fabien Roussel.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img