vineri, 26 aprilie, 2024

Piața imobiliară, lovită din plin! Ce se întamplă cu cei care vând sau cumpără locuințe cu preț de peste 90.000 de euro! Se dă lege

Distribuie:

Publicat:

Piața imobiliară nu o duce deloc bine în această perioadă, mai ales de când a izbucnit războiul dintre Ucraina și Rusia. Ei bine, cum regulile se schimbă de la o zi la alta, noua lege vine cu o lovitură dură pentru persoanele care vând sau cumpără locuințe de peste 90.000 de euro. Iată despre ce este vorba, de fapt!

Piaţa imobiliară suferă o nouă schimbare! Pe lângă faptul că agenții au declarat în nenumărate rânduri că vânzările au scăzut drastic, fiindcă totul s-a scumpit, astfel că nu sunt mulți cei care mai blochează suma pentru o casă, acum au parte de o nouă lovitură.

Ce se întamplă de acum cu cei care vând sau cumpără locuințe cu preț de peste 90.000 de euro!

Pe înțelesul tuturor, autoritățile au ajuns la decizia ca cei care cumpără sau vând locuinţe cu prețul de peste 90.000 de euro ar urma să plătească taxe şi impozite mai mari de anul viitor. Coaliţia de guvernare a venit cu această variantă în scopul de a strânge mai mulţi bani la bugetul de stat.

Analiștii însă nu sunt de aceeași părere și au declarat faptul că aceste măsuri îi vor face pe români să se retragă atunci când vine vorba de achiziţia de locuinţe peste 90.000 de euro.

Dacă la 1 ianuarie 2022 s-a decis aplicarea unui TVA de 5% pentru locuinţele care valorează până în 700.000 de lei, autoritățile doresc prin schimbarea regulilor ca din 2023 să se plătească un TVA de 19% pentru locuinţele care valorează mai mult de 450.000 de lei.

Ce spune cei din domeniul imobiliarelor despre această decizie

Bineînțeles, nici cei care cumpără și nici cei care vând asemenea locuințe, cu prețuri de peste 90.000 de euro nu sunt de acord cu această decizie și critică o astfel de regulă.

"Toate aceste măsuri care vin să dea în cap pieţei imobiliare cred că nu sunt foarte benefice. Sunt nişte măsuri care vor să atragă bani la bugetul de stat, dar faţă de populaţie nu sunt binevenite.Din nou asistăm la o schimbare a regulilor în timpu jocului, ceea ce denotă instabilitate, lipsă de predictibilitate, lucruri care fac foarte rău economiei. Este o lovitură pentru piaţă o asemenea măsură.", a declarat Eduard Uzunov, proprietar agenţie imobiliară, potrivit Observator.ro.

De asemenea, deși autoritățile au ca și scop strângere de mai mulți bani pe urma acestor reguli, un analist financiar a declarat tot pentru sursa citată faptul că calulele lor ar putea să nu se potrivească și să iasă în pierdere.

"Cât de mulţi bani se vor strânge, aici e foarte discutabil. Dacă va veni o criză economică, aşa cum ne aşteptăm peste câteva luni, una dureroasă, istorică, probabil nu se vor strânge acei bani, întrucât se vor reduce tranzacţiile de vânzare.", a declarat Adrian Benţa, analist fiscal, tot pentru Observator.ro.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img