vineri, 26 aprilie, 2024

Pierderile de lichid cefalorahidian: cauze, simptome, tratament

Distribuie:

Publicat:

Lichidul cefalorahidian (LCR), cunoscut şi sub denumirea de lichid cerebrospinal, este un lichid incolor care înconjoară encefalul şi măduva spinării, având rolul de a le proteja împotriva şocurilor mecanice. De asemenea, acesta rolul de a menţine presiunea intracraniană şi de a furniza celulelor nervoase substanţe nutritive necesare, precum oxigenul şi glucoza.

Creierul şi măduva spinării sunt protejate de un sistem alcătuit din trei membrane (meninge), care sunt, dinspre exterior spre interior: dura mater, arahnoida şi pia mater. Acestea din urmă sunt despărţite de un spaţiu denumit spaţiul subarahnoidian, în care se găseşte lichidul cefalorahidian. El este secretat continuu de plexurile coroide, structuri prezente la nivelul ventriculilor encefalului.

Pierderile de lichid cefalorahidian

Pierderea de lichid cefalorahidian este o afecţiune serioasă care poate conduce la apariţia unor complicaţii grave, precum meningita şi epilepsia. Această afecţiune reprezintă una dintre cele mai comune urmări ale traumatismelor craniene.

Pierderile de LCR au loc în momentul în care apare o întrerupere la nivelul durei mater. Astfel, acesta se scurge din spaţial subarahnoidian prin nas sau urechi. De asemenea, el se poate scurge de la nivelul măduvei spinării în muşchi şi în ţesuturile din jurul acesteia.

Pierderile de lichid cefalorahidian apar la persoane de toate vârstele, cei mai mulţi dintre pacienţi suferindu-le în urma unor traumatisme craniene sau a operaţiilor. Însă ele pot apărea şi în mod spontan.

Ce simptome pot apărea în cazul pierderilor de lichid cefalorahidian

Pierderile de lichid cefalorahidian prezintă diverse simptome, cel mai comun dintre acestea fiind cefaleea, care se accentuează atunci când corpul se află într-o poziţie verticală. Această durere se ameliorează, de regulă, atunci când persoană se aşază într-o poziţie orizontală.

Există însă şi cazuri în care severitatea cefaleei nu este influenţată de poziţia corpului, dar se accentuează de-a lungul zilei.

De cele mai multe ori, această durere este interpretată în mod eronat ca fiind o migrenă sau este atribuită unei alte cauze. Mulţi pacienţi se confruntă cu dificultăţi în desfăşurarea activităţilor care presupun o poziţie verticală a corpului. Foarte rar însă, aceasta poate pune în pericol viaţa unei persoane.

O persoană care suferă pierderi ale LCR poate observa, de asemenea, scurgerea unui lichid apos din nas sau urechi atunci când îşi mişcă capul, în special când se apleacă. LCR se poate scurge şi în partea posterioară a gâtului. Oamenii descriu gustul ca fiind metalic şi sărat.

CONTINUAREA PE CSID.RO

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img