vineri, 19 aprilie, 2024

Pietre la colecist – simptome, regim alimentar, cand e nevoie de operatie. Explica medicul gastroenterolog Radu Bogdan Mateescu

Distribuie:

Publicat:

Pietre la colecist? Pot cauza durere în capul pieptului, dar şi vărsături. Medicul gastroenterolog Radu Bogdan Mateescu detaliază simptomele şi soluţiile.

Pietre la colecist (numit şi vezică biliară sau fiere – însă acest termen este folosit greşit) – o problemă frecvent întâlnită, mai ales ca urmare a regimului alimentar bogat în grăsimi, dar şi a sedentarismului ori constipaţiei.

Excesul de colesterol sau de bilirubină duce la apariţia unor particule solide care se depun în colecist, acestea având dimensiuni ce pot varia de la o granulă de nisip până la mărimi similare vezicii biliare, adică aproximativ 4 centimetri, dar astfel de cazuri sunt extrem de rare.

În general, pietrele la colecist nu depăşesc 2,5 centimetri.

Conf. dr. Radu Bogdan Mateescu, medic primar Gastroenterologie şi Medicină internă şi şef Secţie Gastroenterologie la Spitalul Clinic Colentina, descrie simptomele ce pot sugera o afecţiune a colecistului şi explică în ce situaţie este necesară intervenţia laparoscopică de extragere a calculilor biliari.

Simptome pietre la colecist

CSÎD: Care sunt simptomele ce pot sugera o problemă cu vezica biliară?

Conf. dr. Radu Bogdan Mateescu: „Problemele” cu colecistul (vezica biliară) sunt reprezentate în special de prezenţa pietrelor, de inflamaţia şi uneori de infecţia vezicii şi mai rar de tumorile de la acest nivel. Noţiunea de „vezică leneşă sau malformată” nu are de cele mai multe ori relevanţă medicală.

Manifestările clinice nu sunt specifice, adică apar şi în alte suferinţe: episoade violente de durere în capul pieptului sau în dreapta, sub coaste, posibil cu iradiere înspre omoplatul drept; vărsături, febră, icter (colorarea în galben a sclerelor şi a pielii).

CSÎD: Cui trebuie să se adreseze persoana care prezintă astfel de manifestări?

Conf. dr. Radu Bogdan Mateescu: Pacientul trebuie să se adreseze medicului de familie, urgentist, gastroenterolog sau chirurg, care va calma durerea şi va lua măsuri adecvate. De obicei este nevoie de înlăturarea obstacolului (piatră sau tumoră), endoscopic sau chirurgical (după caz).

continuarea pe csid.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img