joi, 28 martie, 2024

Pislaru: Saptamana aceasta avem Hotararea de Guvern care infiinteaza registrul public de salarizare

Distribuie:

Publicat:

Hotararea de Guvern care infiinteaza registrul public de salarizare va fi aprobata in cursul acestei saptamani si, astfel, autoritatile vor avea o imagine exacta a salariilor din sistemul public, in conditiile in care acesta este necesar la elaborarea Legii salarizarii unitare, a declarat, luni, ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Dragos Pislaru, prezent la conferinta “Prevenirea si protejarea copiilor de exploatarea sexuala in turism”.

 “Nu aveam evidenta salariatilor din sistem cu modul in care le sunt facute salariile. V-am mai spus in urma cu ceva vreme ca am ajuns de la 330.000 de persoane undeva la 700.000 de persoane unde stim salariile bob cu bob si saptamana aceasta avem ultima piesa din acest puzzle in care 26 de ani nu s-a facut nimic — si anume HG-ul care infiinteaza registrul public de salarizare — unde incercam sa recuperam celelalte salarii, mai ales din zona administratiei publice locale unde e autonomie si unde, in primavara, cand am cerut salariile, am primit erori foarte mari si raportarea a fost partiala. Avem acum HG-ul cu registrul public, un fel de Revisal al sectorului public, si, undeva la inceputul lunii decembrie, vom avea impactul bob cu bob pe tot sectorul public de salariati”, a spus Dragos Pislaru.

Ministrul a precizat ca nu exista schimbari in ceea ce priveste acest proiect, dar ca declaratiile pe care le-a facut in ultima vreme au inceput sa prinda mai bine.

“Pe partea legata de salarizare am constatat ca declaratiile pe care le-am facut in ultima vreme au inceput sa prinda mai bine decat ceea ce spuneam inca din vara. Nu este nimic schimbat. Am spus inca de atunci de cand am inceput sa lucrez cu Ministerul Finantelor Publice pe o anvelopa financiara ca vom avea un act normativ robust, care se poate aplica. El este potentat de contextul electoral. Reperele sunt aceleasi pe care le-am spus si anume ca pe prognoza de termen mediu a Romaniei ne permitem o crestere de 14 miliarde de lei pana in 2021. Daca faceti calculul ce inseamna 2,6 miliarde de lei, cat am avut in ordonanta, plus 14 miliarde, este o crestere de 29,1% a masei salariale in sector si acest lucru va avea un impact pozitiv si o crestere, daca aceasta crestere de 29-30% este medie, pentru sectoarele cele mai putin privilegiate de mariri in ultima vreme, cum ar fi autoritati publice locale, asistenta sociala, cultura si o parte din zona de armata unde soldatii au sub salariul minim. Ceea ce este important este ca aceste zone vor creste cu mai mult de 30%, putand ajunge la 60-70%”, a afirmat Pislaru.

El a subliniat ca finalizarea acestei legi nu este legata de campania electorala.

In context, seful de la Munca a adaugat ca in cursul zilei a avut o intrevedere cu presedintele Sindicatului National al Functionarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu.

“Eu i-as ruga sa se uite (pe cei care vor protesta marti — n. r.) pe ceea ce o sa propunem peste cateva zile legat de legea salarizarii si vor vedea ca au motive sa creada ca propunerea pe care o va face Guvernul este si fezabila si mult mai rezonabila in ceea ce priveste predictibilitatea…ca sa stie lumea cum le evolueaza salariile in urmatorii ani si pot sa spun ca macar pe ultima suta de metri pot sa vada ca ce am facut toate aceste luni a fost pentru ei si nu a fost nimic altceva decat o normalitate in colaborarea Guvernului cu reprezentantii sectorului public”, a precizat Dragos Pislaru.

Functionarii publici si personalul contractual din administratia publica au decis sa protesteze marti, 22 noiembrie, in fata institutiilor publice, fiind nemultumiti de faptul ca nu au beneficiat de nicio crestere salariala pe parcursul anului 2016, informeaza un comunicat al Sindicatului National al Functionarilor Publici.

“Angajatii administratiei publice — functionari publici si personal contractual — vor demonstra marti, 22 noiembrie 2016, deoarece nu au beneficiat de nicio crestere salariala pe parcursul anului 2016. Demonstratiile sunt: impotriva angajatorilor directi care nu s-au implicat in cresterea salariala sau care nu au aplicat corect dispozitiile OUG 43/2016, acestia multumindu-se cu exploatarea resursei umane; impotriva Guvernului care, contrar celor declarate, a dus o politica neunitara de crestere salariala, singurii beneficiari ai cresterilor salariale fiind sanatatea si invatamantul; impotriva Parlamentului, care a ignorat in totalitate salarizarea functionarilor publici si a personalului contractual, categorie de personal care asigura buna functionare a statului de drept”, se spune in comunicatul remis pe 17 noiembrie AGERPRES.

Membrii Sindicatului National al Functionarilor Publici — functionari publici si personal contractual din administratia publica locala si centrala — se solidarizeaza cu demonstrantii si protesteaza alaturi de ei prin greva japoneza, purtand o banderola alba.

SURSA:AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img