joi, 18 aprilie, 2024

Plămanii au puterea „magică” de a vindeca daunele provocate de fumat, cu o condiție

Distribuie:

Publicat:

Plămânii se vindeca dupa fumat. Plămânii au o capacitate aproape „magică” de a repara o parte din pagubele cauzate de fumat – dar numai dacă vă opriți, spun oamenii de știință.

Mutațiile care duc la cancer pulmonar au fost considerate a fi permanente și au persistat chiar și după renunțare. Dar descoperirile surpriză, publicate în Nature, arată cele câteva celule care scapă de daune pot repara plămânii.

Efectul a fost observat chiar și la pacienții care fumaseră un pachet pe zi timp de 40 de ani înainte de a renunța. Mii de substanțe chimice din fumul de tutun mută ADN-ul din celulele pulmonare – transformându-le lent din sănătoase in canceroase.

Plămânii se vindeca dupa fumat

Studiul a dezvăluit ceea ce s-a întâmplat la scară masivă în plămânii unui fumător chiar înainte de a avea cancer.

Majoritatea covârșitoare a celulelor prelevate din căile respiratorii ale fumătorului au fost mutate de tutun, cu celule conținând până la 10.000 de modificări genetice. „Acestea pot fi considerate mini-bombe de timp, în așteptarea următorului puls care îi determină să progreseze spre cancer”, a spus dr. Kate Gowers, unul dintre cercetătorii UCL.

Dar o mică proporție de celule a rămas neschimbată. Modul exact în care acestea evită devastarea genetică cauzată de fumat nu este clar, dar cercetătorii au spus că par să existe „într-un buncar nuclear”.

Cu toate acestea, după ce cineva renunță la fumat, aceste celule cresc și înlocuiesc celulele deteriorate din plămâni.

La persoanele care au renunțat, până la 40% din celulele lor arătau exact ca cele de la persoane care nu fumaseră niciodată. „Nu eram cu totul pregătiți pentru constatare”, a declarat pentru BBC News dr. Peter Campbell, de la Institutul Sanger.

El a adăugat: „Există o populație de celule care, într-un fel, reumplu magic căptușirea căilor respiratorii.

Motivația pentru a renunța

Cercetătorii mai trebuie să evalueze cât de mult spatiu din plămâni este reparat. Studiul s-a concentrat pe căile aeriene majore, mai degrabă decât pe structurile mici numite alveole, unde oxigenul traversează aerul pe care îl respirăm în plămâni.

Studiile au arătat deja că oamenii își reduc riscul de cancer pulmonar aproape din ziua în care au renunțat. Presupunerea a fost că acest lucru se datora doar faptului că au fost evitate orice alte mutații cauzate de fumat.

Nightwhisper

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img