vineri, 19 aprilie, 2024

Planta medicament: Trateaza problemele respiratorii si calmeaza durerea

Distribuie:

Publicat:

Folosești cimbrul în bucătărie, mai ales la preparatele tradiționale, însă ai privit vreodată această plantă ca pe un medicament?

Cimbrul este o plantă robustă, tufoasă, cu frunze verzi-cenușii, ce are un parfum și un gust intense. Cu toate că este originar din zona mediterană și din unele zone ale Africii, cimbrul a fost folosit la început de către egipteni.

Deși există mai mult de șaizeci de tipuri de cimbru (lat.Thymus vulgaris), cimbruul de grădină este cea mai comună specie culinară. Este, de asemenea, tipul cel mai frecvent utilizat în rețetele și remediile istorice, în special în Grecia Antică, Roma și Egipt. Cimbrul adaugă aromă instantanee preparatelor culinare, dar poate oferi și beneficii pentru sănătate. În zilele noastre, cimbrul este folosit în bucătărie pentru asezonarea multor preparate. Frunzele de cimbru sunt folosite fie proaspete, fie deshidratate ori chiar sub formă de pulbere macinată.

Cimbrul, această plantă medicinală și condiment, poate fi folosită în tratarea și prevenirea multor afecțiuni. Speciile de plante aromatice din genul Thymus (e.g. Thymus serpyllum, Thymus algeriensis și Thymus vulgaris) sunt plante medicinale importante, foarte recomandate datorită proprietăților terapeutice antireumatice, antiseptice, antispasmodice, antimicrobiene, cardiace, carminative, diuretice și expectorante ale uleiurilor lor esențiale, cunoscute în mod obișnuit sub numele de ulei de cimbru.

Uleiul este, de asemenea, benefic în stimularea sistemului imunitar și ajută la combaterea răcelii, gripei, bolilor infecțioase și frisoanelor. S-a dovedit a fi un antiseptic urinar, fiind foarte util pentru cistită și uretrită.

Valoare nutrițională cimbru

Cimbrul este bogat în vitamina C, vitamina A și vitaminele B. O porție de 100 de grame de frunze proaspete de cimbru oferă 160 miligrame de vitamina C.

Cimbru este, de asemenea, o sursă bună de:

• mangan;
• magneziu;
• zinc;
• potasiu;
• calciu;
• fier.

Beneficii cimbru

Reduce anxietatea

Practicienii de aromoterapie consideră că cimbrul are efecte anxiolitice. Potrivit unui studiu din 2014 efectuat pe șobolani, publicat în Journal of Acute Disease, s-a demonstrat că cimbrul scade nivelul de stres, scrie doc.ro.

continuaea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img