joi, 18 aprilie, 2024

Politistii huseni prezenti pe strazi pentru a aplica masurile ordonantei militare – FOTO

Distribuie:

Publicat:

Noile restrictii de circulatie impuse de autoritati, printr-o ordonanta militara, au intrat in vigoare din aceasta seara, incepand cu ora 22:00. In acest sens, mai multe echipaje din cadrul Sectiei de Politie Husi, patruleaza pe strazile municipiului si se asigura ca cetatenii au inteles necesitatea acestei ordonante militare pentru prevenirea virusului COVID-19.

Oamenii nu vor mai putea iesi din casa pe timpul noptii, decat in anumite conditii.  In caz contraar cei care vor iesi din casa noaptea, fara un un motiv intemeiat si fara o declaratie pe proprie raspundere pot fi amendati si cu 5.000 de lei. Regulile sunt valabile pe perioada starii de urgenta, decretata de presedintele Romaniei, in data de 16 martie, pentru o perioada de 30 de zile.
Amenzi pentru cei care ies din case noaptea

Sanctiuni pot primi, in schimb, cei care ies din casa in intervalul orar 22.00 – 06.00, cand ordonanta militara permite circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei doar pentru motivele mai sus enumerate. Verificarile pe strada in timpul noptii vor fi facute de politisti, jandarmi si de cei de la Politia Locala, iar cetatenii trebuie sa prezinte legitimatia de serviciu, adeverinta eliberata de angajator sau o declaratie pe propria raspundere, completata in prealabil, in care justifice motivul deplasarii.

Doar grupuri de maxim 3 persoane, in afara casei

Prima dintre restrictii se refera la circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei, care va fi permisa, de la data publicarii ordonantei militare in Monitorul Oficial, numai pentru grupuri de maxim 3 persoane, daca ele nu locuiesc impreuna. Reprezentantii Politiei, Jandarmeriei si Politiei Locale sunt cei care vor verifica respectarea acestei reguli. Cel mai probabil, persoanele care circula in grup vor fi legitimate, pentru a se vedea daca locuiesc la aceeasi adresa.

Cei care nu respecta „regula de 3” pot fi amendati cu sume cuprinse intre 100 si 5.000 de lei, conform OUG 1/2009 privind regimul starii de asediu si regimul starii de urgenta.

Prin ordonanta militara se recomanda populatie sa nu iasa din casa in intervalul orar 06.00 – 22.00, decat pentru:

In intervalul orar 06.00 – 22.00, se recomanda ca circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei sa se efectueze numai pentru urmatoarele motive:
a) deplasarea in interes profesional, inclusiv deplasarea intre locuinta/gospodarie si locul/locurile de desfasurare a activitatii profesionale, atunci cand activitatea profesionala este esentiala si nu poate fi amanata sau desfasurata de la distanta;
b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acopera necesitatile de baza ale persoanelor si animalelor de companie/domestice, precum si bunuri necesare desfasurarii activitatii profesionale;
c) deplasarea pentru asistenta medicala care nu poate fi amanata si nici realizata de la distanta;
d) deplasarea din motive justificate, precum ingrijirea/insotirea copilului, asistenta persoanelor varstnice, bolnave sau cu dizabilitati ori deces al unui membru de familie;
e) deplasari scurte, in apropierea locuintei/gospodariei, legate de activitatea fizica individuala a oamenilor si nevoile animalelor de companie/domestice.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img