vineri, 19 aprilie, 2024

Polonia face un pas mai aproape de 5G

Distribuie:

Publicat:

Noi prevederi privind securitatea cibernetică urmează să fie adoptate de Guvern și notificate la Bruxelles. Proiectul de lege care va amenda prevederile în vigoare privind securitatea cibernetică va ajunge în această lună pe masa guvernului, conform ministrului polonez pentru Afaceri Digitale, Marek Zagorski. Programată inițial să se desfășoare anul trecut, adoptarea noilor modificări este critică pentru derularea în acest an a licitației 5G, similar situației din România.

Acest proiect de lege va face obiectul unei notificări tehnice către Comisia Europeană, conform variantei prezentate public. Notificarea face parte dintr-o procedură standard la nivel european, care presupune transmiterea proiectului de lege către Directoratul General pentru Piața Internă, Industrie, Antreprenoriat și IMM-uri. Mecanismul de informare este prevăzut de Directiva UE 1535/2015, referitoare la procedura de furnizare de informații în domeniul reglementărilor tehnice și al normelor privind serviciile societății informaționale. Statele membre au obligativitatea de a comunica de îndată Comisiei orice proiect de reglementare tehnică, cu excepția situației în care doar se transpune integral textul unui standard internațional sau european.

În afară adoptarea de către Guvern, proiectul de lege va trebui să fie adoptat de Parlament, cu înștiințare către Comisia Europeană asupa sa, mai completează Marek Zagorski. Cum finalizarea procedurii de notificare presupune aproximativ 3 luni, cel mai probabil anunțul privind momentul derulării licitației 5G va fi făcut în opinia sa la jumătatea acestui an.

În anul 2020, România a lansat și ea în dezbatere publică un proiect de lege care stabilește cadrul necesar pentru organizarea licitației 5G. Au existat de atunci semnale ale analiștilor din piață care au avertizat că România trebuie să notifice și ea Comisia Europeană asupra noului proiect, înainte de adoptarea sa. Până în prezent nu a existat însă o confimare că această procedură stabilită la nivel European și implementată acum și de Polonia este avută în vedere și de autoritățile de la București (deși în cazul ambelor state au existat controverse similare privind posibile afectări prin drafturile propuse a unor principii și reglementări europene).

În contextul validării noului Cabinet, proiectul de lege 5G din România a reintrat pe procedura de avizare inter ministerială. El va fi adoptat în perioada următoare și trimis spre dezbatere în Parlament. Conform ultimelor estimări oficiale, licitația 5G urmează să aibă loc în acest an, după mai multe amânări succesive. Mai exact, conform planului de acţiuni, ANCOM îşi propune să organizeze licitaţia 5G în trimestrul al trilea din 2021.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img