joi, 28 martie, 2024

Polonia si Ungaria striga VETO: Cele doua tari NU ACCEPTA clauze privind statul de drept in bugetul UE si in Fondul de relansare

Distribuie:

Publicat:

 

Polonia şi Ungaria se opun introducerii unor clauze de condiţionare a accesului la fonduri comunitare de respectarea normelor statului de drept, iar Varşovia ameninţă cu blocarea bugetului Uniunii Europene şi a planului de relansare post-pandemie.

Polonia şi Ungaria se opun condiţionării accesului la fonduri UE de situaţia statului de drept, a declarat miercuri Elzbieta Witek, preşedintele Camerei inferioare a Parlamentului de la Varşovia, scrie mediafax.ro.

"Credem că o astfel de abordare este total incompatibilă cu tratatele Uniunii Europene", a afirmat Elzbieta Witek, potrivit site-ului polonez TheFirstNews.com, după întrevederea cu Laszlo Kover, preşedintele Parlamentului de la Budapesta.

La rândul său, Jaroslaw Kaczynski, vicepremier al Poloniei şi liderul partidului de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), a avertizat, potrivit site-ului Politico.eu, că ar putea bloca adoptarea proiectului bugetului multianual european şi a Fondului de relansare economică post-pandemie. "Va exista un veto. Dacă ameninţările şi şantajul continuă, vom apăra interesele vitale ale Poloniei", a afirmat Jaroslaw Kaczynski într-un interviu acordat publicaţiei Gazeta Polska Codziennie.

După summitul UE din iulie, Parlamentul European a salutat acordul privind viitorul buget comunitar şi privind Fondul de relansare economică, dar a semnalat că nu acceptă unele reduceri bugetare şi nici relaxarea condiţiilor privind respectarea normelor statului de drept. Germania, care exercită în prezent Preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, a elaborat un nou mecanism european prin care accesarea fondurilor comunitare, inclusiv a bugetului pentru relansare economică post-pandemie în valoare de 750 de miliarde de euro, să fie condiţionată de respectarea principiilor statului de drept. Consiliul European a acceptat în principiu un astfel de mecanism în iulie, dar a evitat detalierea sistemului, pentru a nu atrage blocarea planului de către Polonia şi Ungaria, acuzate de subminarea independenţei justiţiei şi de acţiuni împotriva presei şi a organizaţiilor nonguvernamentale. Însă majoritatea statelor membre UE vor un sistem clar de condiţionare a accesării fondurilor europene de respectarea normelor statului de drept.

"Statul de drept necesită ca toate puterile publice să acţioneze în cadrul limitărilor stabilite prin lege, sub controlul unor instanţe judiciare independente şi imparţiale", se arată în proiect de directivă elaborat de Preşedinţia germană a Consiliului UE, conform Reuters.

Recent, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a pledat pentru continuarea discuţiilor cu Parlamentul European pentru crearea unui mecanism al Uniunii Europene de condiţionare a accesului la fonduri de situaţia statului de drept, liderul de la Paris subliniind că tema este tratată cu seriozitate. "Avem un text care a fost discutat în iulie şi care era foarte clar referitor la acest aspect, trebuie să continuăm să lucrăm la acest proiect cu Parlamentul UE. Este o problemă pe care o tratăm serios", a declarat Emmanuel Macron pe 1 octombrie. Liderul Franţei a subliniat însă că discuţiile pe această temă nu trebuie să blocheze planul UE de relansare economică. "Nimic nu trebuie să ia ostatic planul de relansare", a spus Macron.

Unii funcţionari UE se tem că un sistem prea ambiţios de sancţionare ar putea atrage reacţii dure. "Este important ca toate părţile să rămână la compromisul delicat la care s-a ajuns. Ceea ce nu a primit susţinerea liderilor în acel moment cu siguranţă o va primi acum", a subliniat un oficial UE.

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat că vrea menţinerea acordului din iulie. "Nu există o acceptare din partea Poloniei de a permite aplicarea arbitrară a diverselor clauze şi de a fi blamat cineva doar pentru că Guvernul nostru nu este plăcut", a spus Mateusz Morawiecki.

Ungaria consideră "inacceptabilă" propunerea Germaniei privind condiţionarea acordării fondurilor europene, inclusiv a asistenţei financiare pentru relansarea economică, de respectarea normelor statului de drept, a declarat recent Judit Varga, ministrul ungar al Justiţiei. "Este vorba de un act de şantaj, este inacceptabil", a afirmat Judit Varga. Anterior, premierul Viktor Orban a avertizat că ar putea bloca decizia de implementare a unui mecanism de sancţionare în cazul în care nu este menţinut acordul summitului UE din iulie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img