vineri, 19 aprilie, 2024

Poluarea aerului, asociată cu simptome severe de rinită

Distribuie:

Publicat:

Poluarea aerului da rinită severa. Simptomele nazale ale rinitei sunt mai severe la persoanele expuse la niveluri mai ridicate de poluare a aerului. Aceasta a fost concluzia la care au ajuns autorii unui studiu publicat în Journal of Allergy and Clinical Immunology, care a fost condus de o echipă de oameni de știință de la Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal).

Rinita, o afecțiune care afectează între 20% și 50% din populația lumii, este o afecțiune a mucoasei nazale caracterizată prin congestie, strănut, rinoree, iritație nazală și, în unele cazuri, un simț al mirosului redus. În ciuda prevalenței ridicate a rinitei, se știe puțin despre factorii de risc, care includ poluarea aerului.

Cercetătorul ISGlobal, Bénédicte Jacquemin, care a condus studiul, explică logica din spatele acestei constatari: „Rinita este asociată cu astmul, care este strâns legat de poluarea aerului. De aceea, am considerat că ar fi interesant să investigăm dacă expunerea pe termen lung la aer poluat joacă, de asemenea, un rol determinant în rinită.”

Studiul a analizat datele de la 1.408 de pacienți cu rinită din 17 orașe europene diferite, inclusiv Barcelona și Oviedo (Spania), Paris (Franța), Anvers (Belgia), Umea (Suedia) și Erfurt (Germania). Participanții au răspuns la un chestionar cu privire la gravitatea fiecăruia dintre simptomele rinitei și măsura în care afecțiunea interferează cu viața lor de zi cu zi. Datele privind nivelurile de poluare aeriană la care a fost expus fiecare participant au fost obținute din Studiul european al cohortelor pentru efectele poluării aerului (ESCAPE), un proiect la care a participat și ISGlobal.

Poluarea aerului da rinită severa. Particulele aeriene, cele mai dăunătoare

Particulele aeriene, ale căror diametre pot varia de la micrometri la milimetri, sunt corpuri solide sau lichide prezente în aer. Particulele cu diametrul sub 2,5 (PM2.5) și sub zece micrometri (PM10) prezintă un interes deosebit în acest context. După cum arată studiul, persoanele care trăiesc în orașe cu un nivel mai ridicat de PM10 și PM2.5 raportează cele mai severe simptome de rinită. O creștere de 5 μg / m3 în PM2.5 a fost asociată cu o probabilitate mai mare de rinită severă cu 17%. Aceste particule au fost asociate cu o severitate crescută a congestiei, iritații nazale și strănut, în timp ce expunerea la NO2 a crescut severitatea secrețiilor nazale și a congestiei.

Particulele transportate în aer și NO2 sunt ambele poluante legate de trafic. „Rolul acestor poluanți în severitatea simptomelor este probabil legat de stresul oxidativ, apoptoza (un proces prin care celulele deteriorate iremediabil sunt eliminate) și inflamația”, explică Emilie Burte, autorul principal al studiului. „Rezultatele noastre sugerează că efectul particulelor transportate în aer diferă de cel al emisiilor gazoase (NO2), probabil pentru că mecanismele de acțiune ale acestora provoacă diferite răspunsuri inflamatorii în tractul respirator; cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a valida această ipoteză.”

„Acest studiu contribuie la înțelegerea rinitei, o boală care, deși nu este fatală, reprezintă o provocare majoră pentru sănătatea publică și este asociată cu un impact negativ asupra calității vieții zilnice a celor afectați și o povară foarte mare asupra fondurilor publice alocate tratamentelor prescrise, scăderii productivității și absenteismului”, adaugă Jacquemin

Vivadiva Iasi

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img