joi, 28 martie, 2024

Poluarea aerului cu particule fine imbolnaveste rinichii

Distribuie:

Publicat:

Poluarea aerului imbolnaveste rinichii. Persoanele care trăiesc în zone cu niveluri mai mari de poluare a aerului s-au confruntat cu riscuri mai mari de a dezvolta boli renale, arata un studiu recent.

Se știe că respirația în poluarea aerului poate avea efecte negative asupra sănătății dincolo de plămâni, dar puține studii au arătat cum afectează rinichii, care acționează ca filtre pentru sânge.

Pentru a investiga, Matthew F. Blum, MD (Johns Hopkins University School of Medicine) și colegii săi au examinat informații despre 10.997 adulți pe 4 site-uri din Statele Unite, care au fost urmăriți între 1996-1998 și 2016. Cercetătorii au estimat nivelurile medii lunare de particule minuscule de poluare a aerului – numite particule fine – pe baza adreselor de domiciliu ale participanților. Particulele fine provin dintr-o varietate de surse, inclusiv arderea combustibililor fosili, procese industriale și surse naturale.

Poluarea aerului imbolnaveste rinichii

Echipa a descoperit că expunerea la cantități mai mari de particule fine a fost asociată cu un grad mai mare de albuminurie – un marker al disfuncției renale – la începutul studiului, precum și cu un risc mai mare de apariție a bolii renale cronice în timp.

„Deoarece ratele de boli renale cronice cresc în întreaga lume, este important să înțelegem dacă și modul în care expunerea la poluarea aerului joacă un rol”, a spus dr. Blum.

Autorii au remarcat că descoperirile lor pot fi deosebit de importante pentru părțile lumii cu o poluare mai mare a aerului, cum ar fi China și India, unde nivelul de particule fine este de 5 până la 10 ori mai mare decât în ​​Statele Unite. Studiile viitoare ar trebui să examineze dacă eforturile de îmbunătățire a calității aerului produc beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea ratelor de boli renale cronice.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img