vineri, 29 martie, 2024

Ponta convoaca de urgenta Comitetul Executiv al PSD

Distribuie:

Publicat:

Comitetul Executiv al PSD a fost convocat luni la ora 15.00, pentru a discuta noile evolutii legate de dosarul DNA in care premierul e acuzat de fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala in forma continuata si spalarea banilor in dosarul Turceni – Rovinari.

Premierul Victor Ponta si seful partidului de guvernamant a convocat pentru luni sedinta Comitetului Executiv al PSD. Biroul politic al PSD ar urma sa discute pozitia comuna a partidului in urma deschiderii dosarului in care premierul este invinuit penal.

Convocarea Comitetul Executiv National al PSD s-a facut pentru luni 8 iunie ora 15.00 la Sala Grupului parlamentar al PSD de la Camera Deputatilor.

Victor Ponta poate fi demis de presedintele Klaus Iohannis doar daca Parlamentul permite inceperea urmaririi penale pentru conflictul de interese, acuzatie care i se aduce premierului de procurorii DNA in cazul numirii lui Dan Sova in Guvern.

19 zile. Acesta este, potrivit noului regulament, termenul maxim pe care il are la dispozitie Camera Deputatilor pentru a transa cazul Victor Ponta. Primul pas a fost facut ieri.

Cererea DNA a fost trimisa Comisiei juridice, care luni trebuie sa anunte cand va da un raspuns definitiv pe acest caz. Pana atunci, Victor Ponta poate merge sa-si studieze dosarul.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor are termen pana luni pentru a informa cand va intocmi raportul referitor la cererea primita din partea procurorului general referitoare la premierul Victor Ponta, a afirmat vineri Marcel Ciolacu, secretar al Camerei.

De luni va curge un termen maxim de 14 zile, timp in care deputatii juristi trebuie sa il audieze pe Victor Ponta si sa spuna daca sunt de acord cu urmarirea penala pentru conflict de interese. Raportul va fi depus la conducerea Camerei si trebuie dezbatut si votat in cel mult cinci zile.

Urmarirea penala se voteaza cu majoritatea celor prezenti in sala. Camera Deputatilor are 387 de membri. PSD, UNPR si PC au impreuna 208 oameni.

”Este o situatie nemaintalnita si care are o greutate politica deosebita. Faptul ca premierul in functie este acuzat de fapte penale ne pune intr-o situatie, ca si tara, care trebuie gestionata repede si bine. Este inadmisibil ca o persoana invinuita de fapte penale sa fie premier (…) Din acest motiv, am solicitat demisia premierului. E singura posibiliate acum de a iesi repede din aceasta situatie. Evident, prezumtia de nevinovatie functioneaza, insa in politica lucrurile nu sunt asa simple si un politician cu functie inalta acuzat de fapte penale oriunde in lume isi da demisia pentru a nu periclita imaginea tarii pe care o reprezinta”, a declarat presedintele Klaus Iohannis.

Intrebat despre raspunsul primit de la premier la solicitarea de a demisiona, Iohannis a afirmat ca Ponta i-a spus ca se va gandi la demisie si va lua o decizie.

“Mi-a spus ca se va gandi (la solicitarea privind demisia-n.r.). Se va sfatui, probabil, cu colegi din partid si va lua, in consecinta, o decizie. Eu cred si sper ca decizia sa fie demisia”, a spus Iohannis.

Presedintele a mai spus ca in discutiile pe care le va avea luni, la Cotroceni, cu liderii partidelor politice, pe care i-a invitat la consultari privind Strategia de Aparare, va aborda si aceasta problema.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img