vineri, 29 martie, 2024

Porumboiu reprezinta pentru PNL VASLUI “asul agricol” din maneca

Distribuie:

Publicat:

Potrivit liderilor centrali care preprezinta formatiunile politice, majoritatea resedintelor de judet vor fi conduse incepand cu 2016 de alti primari decat cei care au fost alesi la precedentele alegeri locale sau cei care au mai candidat dar nu au castigat. Asta din cauza ca o mare parte din primarii au fost decapitate de justitie. Exista si situatii in care actualii primari in functie ar putea ceda functia catre un alt coleg de partid. In putine situatii insa, candidaturile sunt batute in cuie. Pe de-o parte, partidele nu vor sa-si dezvaluie candidatii din motive tactice, acestia putand deveni prea devreme tinte ale atacurilor. Pe de alta parte, in unele organizatii exista o competiție interna.

Aproape siguri la momentul de fata sunt candidatii PSD sI PNL pentru functia de primar al municipiului Vaslui. Primarul Vasile Paval (PSD) va candida pentru un nou mandat. Actualul primar al Vasluiului, Vasile Paval, a fost in 2012 favoritul acelor alegeri. El a fost si viceprimar, in legislatura 2004-2008. Inainte de a intra in administratie a fost, din 1991 pana in 2004, directorul societatii de gospodarie comunala GOSCOM din localitate. In tabara liberala chiar daca exista o serie de scandaluri care il au in prim plan pe vicepresedintele CJ Corneliu Bichinet, candidatura pentru functia de primar este aproape stabilita. Pana in urma cu o jumatate de an, fostul viceprimar al municipiului Vaslui, liberalul Sorin Radu, schimbat din functie de majoritatea PSD din Consiliul Local (CL), era dat ca sigur candidat PNL pentru fotoliul de primar al municipiului resedinta la alegerile locale din iunie 2016. Acum lucrurile au luat insa o alta intorsatura. Potrivit unor surse liberale, PNL aproape l-ar fi convins pe omul de afaceri Adrian Porumboiu sa candideze pentru functia de primar impotriva pesedistului Vasile Paval. Chiar daca Porumboiu nu are sanse de castig, iar liberalii sunt constienti de acest lucru, afaceristul, cu serioase probleme economice la momentul actual, poate aduna mai multe voturi decat orice alt candidat liberal. Astfel, PNL ar avea mai multi consilieri locali, iar majoritatea PSD nu ar mai fi una confortabila. Iata ce a declarat fostul prefect Ciprian Iftimoaie, mana dreapata a liderului liberal, Dan Marian: „Chiar daca este foarte greu in competitia cu actualul primar PSD Vasile Paval, eu nu as paria ca nu poate fi invins. Depinde cine il contra-candideaza. Eu stiu sigur o persoana care poate sa-l invinga lejer pe actualul primar al municipiului Vaslui, dar nu am permisiunea sa-i folosesc numele deoarece nu este inca implicata politic. Se poate capacita electoratul anti-PSD din Vaslui si obtine lejer peste 40%. De castigat primaria Vaslui e greu, e cam tarziu, dar nu imposibil… Negrestiul si Murgeniul pot fi castigate de candidatii PNL la alegerile din 2016”.

Nu se stie cum se va purta batalia electorala dintre Porumboiu si Paval, acesta din urma un bun executant al ordinelor primite de la omul de afaceri.

Adrian Porumboiu – de la bogatie la faliment.

Omul de afaceri vasluian, Adrian Porumboiu, traverseaza o perioada nefasta. In anul 1999 s-a apucat de investitii serioase in agricultura, iar in timp a ajuns unul dintre cei mai bogati romani. Acum, firmele sale au conturile blocate pentru o datorie de peste 5 milioane de lei. Adrian Porumboiu a cunoscut apogeul in afaceri in perioada 2005-2010, cu firme de productie vegetala si zootehnie, fabrici de paine si mori. Societatile sale aveau in proprietate peste 50.000 de hectare de teren agricol, o fabrica de lapte, una de ulei si biodiesel si silozuri pentru depozitarea a circa 300.000 de tone de cereale. In 2005, fostul arbitru international a investit in fotbal, finantand echipa locala FC Vaslui, promovata in Liga Nationala. Echipa vasluiana a reusit, la scurt timp dupa promovarea in prima liga, sa joace in Cupele Europene. In anul 2013, Adrian Porumboiu a anuntat ca nu mai finanteaza echipa vasluiana, dar ca ramane un sustinator al galben-verzilor. In 2014, echipa vasluiana nu a mai primit licenta de la Federatia Romana de Fotbal pentru a activa in primul esicher fotbalistic din tara si de desfiinteaza. Acesta este, practic; momentul in care incep sa iasa la iveala si problemele pe care firmele lui Adrian Porumboiu incepusera sa le aiba. Presedintele clubului vasluian de fotbal, Ciprian Damian, anunta in anul 2014 ca ca situatia financiara de la club este foarte grava si avertiza ca sume importante care au intrat in contul clubului, au fost directionate ulterior in firmele conduse de Adrian Porumboiu, lucru negat de omul de afaceri.

Cu tractorul la licitatie

In februarie 2015, mai multe autoturisme, dar si utilaje agricole sau instalatii tehnologice de procesare a laptelui, apartinand firmelor omului de afaceri Adrian Porumboiu, au fost scoase la licitatie de catre Administratia Finantelor Publice, masura fiind luata dupa ce o societate a omului de afaceri vasluian, SC Consprest SA, nu a respectat un grafic de esalonare stabilit in anul 2011. In replica, Adrian Porumboiu a sustinut ca statul s-a grabit sa-l execute silit, fara sa tina cont ca ani la rand societatile sale au fost contributori constanti la bugetul de stat. „Grupul de firme pe care il detin a contribuit in ultimii ani cu peste 350 de milioane de euro la bugetul de stat. Acum am pierdut aceasta esalonare si s-au repezit sa scoata bunuri la licitatie. Ne vom achita de toate obligatiile si, chiar daca avem un moment mai dificil, cum au, de altfel, majoritatea covarsitoare a firmelor cu capital romanesc, vom continua sa functionam si vom ramane in picioare”, declara atunci Adrian Porumboiu. O serie de bunuri au fost deja cumparate de persoane fizice si juridice din mai multe zone ale tarii. Dupa ce s-a trezit cu conturile blocate si cu zeci de bunuri scoase la licitatie, in luna martie, Porumboiu mai primeste o lovitura.

El a acuzat APIA Vaslui ca a sanctionat in mod abuziv una dintre societatile sale cu 12 milioane de euro. Porumboiu afirma ca APIA „a redus sau anulat in mod nejustificat” platile aferente perioadei 2012-2015 pentru o suprafata agricola de peste 27.000 de hectare, societatea fiind in situatia de a nu putea achita salariile angajatilor. Comcereal SA a depus contestatie la masurile luate de APIA, dar decizia a fost mentinuta, reprezentantii APIA sustinand ca sanctiunea acordata firmei este justificata. Practic, societatii Comcereal SA i-au fost reduse retroactiv platile pentru anii 2012 (cu 20%) si 2013 (cu 50%), a fost anulata plata pentru anul 2014 si exista probabilitatea anularii platilor pentru 2015, impactul financiar direct al acestor sanctiuni fiind de 12 milioane de euro.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img