vineri, 19 aprilie, 2024

Poti ajunge sa fii depedent de cafea? Ce se intampla in corpul tau cand nu bei cafea

Distribuie:

Publicat:

Dacă te numeri printre iubitorii de cafea care îşi încep fiecare dimineaţă savurând magica băutură, probabil ai observat câteva schimbări atunci când nu apuci să o bei. Parcă urăşti pe toată lumea, nimic nu-ţi convine, iar dispoziţia ta nu este deloc una plăcută. Michael J. Kuhar, profesor la Universitatea Emory menţionează că aceste reacţii nu sunt doar în capul nostru.

Iritat și fără chef de viață

Cofeina ne ajută să prindem energie, să fim alerţi şi mai puţini depresivi, explică Kuhar. De asemenea, poate ajuta la îmbunătăţirea abilităţilor motorii şi de învăţare. Când sari peste consumul de cafea, parcă te simţi neîndemânatică, iritată, fără chef de viaţă. Totodată, te poţi confrunta cu dureri de cap şi chiar modificări la nivelul tensiunii arteriale, potrivit csid.ro.

Într-un review al al studiilor Universităţii Johns Hopkins, cercetătorii au descoperit că unele persoane deprivate de cafea s-au confruntat chiar cu simptome ale răcelii, precum stare de greaţă, vomă, nas înfundat şi dureri musculare.

Organismul poate deveni dependent de cofeină, dar nu în acelaşi sens precum unele persoane devin dependente de droguri. Şi, din moment ce este nevoie de 24 de ore ca aceasta să iasă complet din organism, se explică motivul pentru care în unele dimineţi pur şi simplu tânjeşti după o ceaşcă de cafea.

Consumul de cafea aasociat cu un ritual prietenos și social

”Majoritatea persoanelor îşi beau cafeaua dimineaţa când citesc ziarul sau când se întâlnesc cu prieteni, iar acest gest este văzut ca un moment de care să te bucuri”, spune Kuhar. ”Sentimentul pe care îl trăieşti în urma consumului de cofeină duce la această asociere. Este introdusă în viaţa noastră ca un ritual prietenos şi social”, a încheiat profesorul.

Bineînţeles, există motive pentru care vrei să renunţi la cafea- fie te confrunţi cu tulburări de somn, fie cu probleme digestive. Pentru că efectul cofeinei poate ţine undeva la 24 de ore, ideal este să consumi cafeaua în prima jumătate a zilei pentru a evita apariţia problemelor de somn sau pentru a evita accentuarea lor.

sursa: exquils

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img