vineri, 29 martie, 2024

Potop de acuzatii ale deputatului Eduard Andrei Popica : ” Încălcarea flagranta a procedurilor, la ea acasă in ISJ Vaslui “

Distribuie:

Publicat:

UPDATE :

Stimați vasluieni, va aduceam la cunoștința zilele trecute despre modul in care Coaliția Pierzatorilor, aflată astăzi la guvernare, prin reprezentanții lor in județul Vaslui, au schimbat zeci de directori școlari, încălcând orice urma a legii sau a procedurilor emise de Ministerul Educației Naționale sau chiar de ISJ Vaslui.

Astazi, vin in atenția dumneavoastră cu un caz concret (schimbarea directorului Palatului Copiilor Vaslui), o decizie nelegală, abuzivă, la fel ca și celelalte decizii luate pentru marea majoritate a directorilor din județ, care afectează imaginea atât a ISJ Vaslui cât și a doamnei Director, schimbată din funcție astfel:

În condițiile stării actuale, de alertă, în care învățământul se confruntă cu probleme dificile, consider că schimbarea directorilor nu constituie o prioritate. Mai mult decât atât, potrivit recomandărilor Notei MEN (Ministerul Eduactiei Naționale) Nr.759/ DGMSPP/ 11.07.2019 privind numirea prin detașare în interesul învățământului, în funcțiile vacante de director, se poate asigura continuitatea conducerii unității de învățamânt, în cazul în care nu au foat identificate disfuncționalități ala activității manageriale. Calificativele fostei doamne Director din perioada celor 15 ani de activitate managerială au fost ” foarte bine” și cu punctaje mari.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Vaslui a elaborat o PROCEDURĂ OPERAȚIONALĂ, cu nr. 5249/ 30.12.2020, privind numirea prin detașa a directorilor, în anul școlar 2020-2021. Procedura prevedea:

Criteriul 1. Asigurarea continuității conducerii unității de învățământ

Criteriul 2 Numirea cadrelor didactice membre ale corpului national de experți în management.

Niciunul dintre cele doua criterii numai fost respectate, conducerea ISJ încălcând astfel chiar procedura emisă de ei.

Dosarul celor care doreau să ocupe posturile vacante trebuia să conțină: cererea și acordul de numire, copii după actele de studii, adeverință membru CNEME, decizie de titularizare, certificatul de obținere a gradului didactic II, I, adeverință calificative, adeverință din care să rezulte că nu a fost sancționat disciplinar în ultimii 4 ani școlari, recomandarea C.A. a unității de învățământ.

Procedura a fost postată pe site-ul I.S.J. Vaslui în data de 04.01.2021, în decursul a două ore a fost ștearsă de pe site și a apărut o a doua procedură, cu același număr de înregistrare din care reiese că nu se mai depune dosar, e suficient doar acordul. Cum pot doua documente oficiale, emise de aceeași instituție, sa aibă același număr de înregistrare?

Măsura conduce la ideea că unii candidații, favorizați, nu îndeplineau toate condițiile prevăzute de Prima Procedură și de procedurile MEN.

Concret, în cazul numirii doamnei prof. Fociak Elena, nu îndeplinea, în clar, ultimile două condiții. Comportamentul doamnei și reclamațiile ei repetate ( la D.S.P. și I.S.J. Vaslui ) la adresa conducerii și a unor colegi, a fost analizat cu simț de răspundere, de Comisia de Disciplină de la Palatul Copiilor Vaslui, respectând legislația în vigoare. Comisia a decis sancționarea doamnei prof. Fociak Elena cu ” observație scrisă”, iar Consiliul de Administrație a hotărât, în unanimitate, aplicarea sancțiunii. Ulterior, doamna prof. Fociak Elena a făcut contestație la I.S.J. Vaslui, cu intenția vădită de a face și următorul pas, ocuparea funcției de director, cu influențarea și susținerea celor la care a apelat pentru a o salva din situația conflictuală, pe care singură a creat-o. Inspectoratul Școlar Judetean Vaslui a decis suspendarea sancțiunii incorect, întru-cât cercetarea comisiei de disciplină la nivel de unitate, raportul acesteia și decizia, au fost legal întocmite, având și consultanță juridică.

In mod clar se observa ca promovarea doamnei nu s-a făcut pe baza calităților și activităților dumneaei, ci politic și relaţional (fostă membră de partid de o culoare, ȋn prezent membră de partid de altă culoare!).

Consider incorectă decizia I.S.J. Vaslui, care la fel ca si alte decizii de schimbare a zeci de directori, trebuia făcută, măcar pentru salvarea aparenţelor, o departajare pe baza unor criterii clare, un raport de activitate sau acordul și susținerea cadrelor didactice la nivel de instituție.

Dragi vasluieni, consider ca pentru respectarea legii și salvarea imaginii instituției ISJ Vaslui, s-ar impune o analiză corectă in vederea luării măsurilor necesare pentru a nu se compromite ideea de corectitudine, competenţă, depolitizare cum au mințit ȋn campania electorală PNL și USR!

 

Stirea initiala : Intr-o postare pe reteaua de socializare, deputatul  Eduard Anndrei Popica s-a ararat revoltat fata de schimbarile de la ISJ Vaslui efectuata de catre liberalii: 

"In timpul “României educate și normale” a președintelui Iohannis, când auzeam necontenit cum vor depolitiza sistemul de învățământ românesc atunci când vor prelua puterea, iată ca a venit și vremea lor, sa-și arate măsura competentei și valorii.

După doua mandate de succes ale ex inspectorului general Gabriela Placinta, caracterizare prin rezultate excepționale obținute, echilibru și măsura in toate, a început marea DEPOLITIZARE.

După ce au “plantat” in fruntea ISJ doua educatoare ( una mai răsărită decât cealaltă ), in timp ce școala online mergea șnur, copiii privesc la Tele-școala fără televizor și energie electrică, doamnele de la “gradi” se gândeau la binele și viitorul școlilor lucrând de zor la listele cu directorii, numărând zilele pana când acestora le vor expira mandatele. Deși au avut tot timpul din lume la dispoziție , conducerea ISJ a purces la executarea directorilor in mod pompieristic , total netransparent și lipsit de bun simt. Sa schimbi zeci de directori ( 30-40) in mijlocul anului scolar in timpul unei perioade extrem de complicate, mi se pare a fi o lovitura grea data ecestui sistem atât de încercat.

Aceasta este reforma lui Iohannis și marea depolitizare, sa bulverseze un sistem întreg pentru o mâna de oameni care aveau afinități cu PSD, marea majoritate a directorilor nefiind înregimentați politic, principala lor vina fiind profesionalismul dovedit și rezultatele de necontestat. Cert este ca toți acești profesori și-au obținut mandatele in urma promovării unui concurs corect și transparent!

“Bravo PNL, bravo USR, Bravo președintelui!” Ne așteaptă vremuri bune… " posta deputatul in weekend pe pagina sa de socializare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img