vineri, 29 martie, 2024

Povestea Crinei, eleva premianta care invata la lumanare si merge 4 km pe jos, pana la scoala

Distribuie:

Publicat:

Crina, o eleva de 13 ani, ofera o lectie de curaj si vointa. Este premianta scolii, desi s-a nascut intr-o casa fara curent electric si invata la lumina lumanarii. Drumul ei spre scoala inseamna patru kilometri strabatuti pe jos, indiferent de anotimp. Traieste intr-un sat brasovean, nu foarte departe de oras. Fosti profesori au vrut sa vada cum reuseste eleva sa invinga toate barierele. Si au vizitat casa izolata intre dealuri. Povestea Crinei Muntean i-a impresionat. 

Sub lumina de un galben-palid a lumanarii, Crina isi pregateste temele impreuna cu fosta ei invatatoare. In satul dintre dealuri, aflat la nici 30 kilometri distanta de Brasov, in casa acestei familii cu cinci copii nu exista nici curent electric, nici alimentare cu apa.

Imi e draga pentru ca stiu cat invata si stiu cat isi doreste sa-si faca parintii mandri si stiu cat isi doreste, nu sa plece de aici, ci sa zboare catre un viitor mai bun – Alina Maria Durbaca, fosta invatatoare a Crinei

Nu are destule lumanari pentru a invata cat doreste
In fiecare dimineata, cu rucsacul in spate, Crina coboara dealurile ca sa ajunga la scoala. Merge 4 kilometri pe jos, indiferent de anotimp. Nu se plange si isi face timp sa invete pana la apusul soarelui. Lumanarile nu ajung intotdeauna pentru cate ore ar vrea sa citeasca eleva de clasa a saptea.

Pentru mine Crina a fost o lectie de viata si inca este. Am urcat in deal si m-au durut picioarele pana sus, iar Crina face drumul asta in fiecare zi, fara sa se planga – Alina Maria Durbaca, fosta invatatoare a Crinei

Dupa scoala, fata de 13 ani aduna fanul, aduce apa de la izvorul dintre dealuri, merge cu oile la pascut sau cara galeti cu apa pentru miei.

Disciplinata si modesta, Crina multumeste pentru ce are

Dupa munca, fratii se aduna in jurul unui lighean cu apa asezat pe un scaun din lemn. Si dau din mana in mana o bucata minuscula de sapun. E vremea mesei. Painea e facuta in casa, carnea si ouale sunt din productia micii ferme de care au grija parintii si copiii lor. Pana si hainele sunt cusute in casa, inclusiv cele pe care familia le imbraca de sarbatori.

Rasfatul serii pentru copiii care au muncit o zi intreaga nu e un desert pretentios. E facut de mama si e primit cu bucurie.

Pe umerii de copil ai Crinei s-au asezat deja visuri mari. Vrea sa studieze la oras, apoi sa se intoarca in satul unde s-a nascut ca sa le faca parintilor viata mai usoara.

In Romania, exista zeci de mii de familii care nu au casele luminate. Cele mai multe locuiesc in zone izolate, unde curentul electric nu va ajunge prea curand.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img