joi, 28 martie, 2024

Povestea lui Ahile

Distribuie:

Publicat:

Povestea lui Ahile. Fiul muritorului Peleu şi al nereidei Thetis este personajul principal din Iliada. Potrivit legendei Ahile a fost cufundat în apele Styxului de către mama sa. Aceasta îşi dorea să devină nemuritor însă călcâiul i-a rămas vulnerabil deoarece de acolo fusese ţinut.

Altă versiune a legendei se spune că Thetis l-ar fi miruit pe copil cu ambrozie. Apoi l-a pus asupra focului, ca să ardă porţiunea de muritor din el. Operaţia ar fi fost întreruptă de Peleu şi, înfuriata, i-a abandonat pe tata şi pe fiu. Peleu a dat copilul în grija centaurului Chiron, care l-a crescut şi l-a educat.

Pe când Ahile era copil, Chalcas a făcut profeţia că cetatea Troiei nu va cădea fără ajutorul lui. Tatăl lui Ahile ştia însă ca, dacă fiul ei se va duce la Troia, va muri. L-a trimis la curtea lui Lycomedes, în Scyros, unde a fost ascuns, deghizat în faţă.

Pe durata şederii sale acolo, a avut o legătură cu fiica lui Lycomedes, Deidamea, în urma căreia aceasta are un fiu, Pyrrhus (sau Neoptolemus).

Povestea lui Ahile

Ahile merge cu Odiseu la Troia, însoţit de cel mai bun prieten al lui, Patrocle. Printre faptele de arme ale lui Ahile se număra capturarea a 23 de oraşe de pe teritoriul troian, inclusiv oraşul Lymessos, unde o ia ca prizoniera de război pe Briseis.

Toate acestea constituie acţiunea Iliadei. Ahile refuza să mai lupte alături de greci, dar este de acord să se ducă pe câmpul de luptă Patrocle, şi să lupte în locul lui, purtând armura să. Patrocle este ucis a doua zi de eroul troian Hector, care-l confunda cu Ahile.

Plin de tristeţe, din cauza morţii celui mai bun prieten, şi de mânie împotriva lui Hector, care-l ucisese, se întoarce pe câmpul de luptă şi-l ucide pe Hector, pe care-l leagă de carul sau de luptă, înainte de a trece zidurile Troiei. La început refuza să înapoieze trupul lui Hector pentru a fi înmormântat, dar la cererea tatălui acestuia, regele Priam, cedează şi-i înapoiază mortul.

După moartea lui Hector, Ahile continua să lupte eroic. În cele din urmă, fiul lui Priam, Pariş (sau Alexandru), ajutat de Apollo, răneşte pe Ahile cu o săgeată în călcâi, ucigându-l.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img